КИРИЛ ПЕТКОВ ОЧАКВА ДОБРА НОВИНА, СВЪРЗАНА С АЗЕРСКИЯ ГАЗ 

Автор: 5 GmediA 11:29, 13 май 2022
Източник: БГНЕС

„Днес най-вероятно ще имаме още една добра новина, свързана с азерския газ“, съобщи премиерът Кирил Петков, изброявайки част от най-големите инвестиции, които България планира по време на икономическия форум "Инвестиции и региони 2022".

„Възможностите трябва да бъдат използвани по най-умния начин. В момента картата на Европа се преначертава“, каза Петков.

По негови думи, важната тема с Румъния, в контекста на Балканите, е свързана с построяването на мостове между двете страни, за които се говори от 30 години и на които времето е дошло.  

Гърция е поискала максимална икономическа свързаност с България, планът за интерконектора да бъде осъществен максимално бързо, страната ни да бъде част от инвестициите в гръцките пристанища, както и между двете страни да има по-голяма енергийна свързаност, когато се отнася за ток и газ.

Сърбия и Македония, от своя страна, са потвърдили, че искат да имат диверсификация през България.

„Така че изведнъж регионалният поглед в новата карта на Европа се оказа, че дава възможност инфраструктурните проекти да бъдат още по обединени, още по свързани, а ние на Балканите сме 65 милиона човека. Като пазар представете си, ако можем да обединим енергийните си инфраструктури, а бизнес проектите да работят заедно. Това може да стане най-бързо растящият регион в Европа“, допълни Петков.

„На първо място трябва да отпушим строителството на нашите магистрали, които в момента са в доста трудна ситуация. Там има платени аванси, но няма построена магистрала. Северна България, в момента реално е в изолация и така с два моста на Дунава няма магистрала“, каза Петков.

Министър-председателят посочи като важна инвестиция и безпрецедентната инсталация на батерии на системно ниво.

„Как работят тези инвестиции в момента? Имате проект примерно слънчев соларен парк имате батерии към него, но никой не е правил до този момент инсталация на батерии на системно ниво. Това означава, че независимо откъде идва енергията вие могат да компенсират. Реално правим 1 нов модерен ПАВЕЦ“, посочи той.

Той обяви и че другата основна инвестиция ще бъде в човешки капитал във Фонда „Стамболов“, който планира да подпомогне изпращането на най-умните хора да учат по света, ако след това се върнат в България.

Източник: businessnovinite.bg

Тагнато в: Кирил Петков

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 303

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА?
Да
294 гласували / 97.03%
Не
9 гласували / 2.97%
Не ме интересува
0 гласували / 0%