КЕВР РЕШИ: ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ЗА МАЙ ПОСКЪПВА С 14% СПРЯМО АПРИЛ

Автор: 5 GmediA 09:30, 14 май 2022
Източник: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 април в размер на 142,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което означава, че сега цената се повишава с 13,73 процента.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром", изтъкват от КЕВР и допълват, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Същевременно за юни актуализираните прогнози на "Булгаргаз" за цена на газа показват около 140 лева за мегаватчас - сравнима с цената за април, и значително по-ниска от цената за месец май, посочват още от КЕВР. Основен фактор за това са сключените от "Булгаргаз" сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на "Газпром". Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, "Булгаргаз" да внесе официално заявление с предложение за цена за юни.

"Комисията определи цената на природния газ за месец май след задълбочен анализ на внесеното от „Булгаргаз“ на 13.05.2022. актуализирано заявление. Предложената цена на обществения доставчик е формирана в резултат на сключени множество сделки с търговци на природен газ, при критерий „най-ниски доставни цени“. В ценовия микс за м. май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 с фирмата-доставчик от Азербайджан. По този начин ще бъдат задоволени напълно нуждите на битовите потребители, на топлофикационните дружества и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождаване" - посочват от пресцентъра на КЕВР.

Последни новини

Общо гласували: 113

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ СПИРАНЕТО НА ГАЗОПОДАВАНЕТО ОТ "ГАЗПРОМ" КЪМ БЪЛГАРИЯ?
Да, много
86 гласували / 76.11%
Не
25 гласували / 22.12%
Да, но правителството ще се справи
2 гласували / 1.77%