МИНИСТЪР ГЕНЧОВСКА: БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ ЗА РСМ НЯМА КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ НА СЪВЕТА ПО ОБЩИ ВЪПРОСИ 

Автор: 5 GmediA 16:36, 18 май 2022

Българската позиция за започването на преговори на РС Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката.

Това заяви пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в "полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ".

„Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи“, заяви министър Генчовска.

На въпрос на БГНЕС дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония на предстоящия Съвет по Общи въпроси, Генчовска каза: „Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвета Общи въпроси, защото няма и такава тема“.

Тя категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници РСМ и Албания.

„Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза Генчовска.

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%