ЖОЗЕП БОРЕЛ: ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ СТРАНИТЕ ОТ ЕС ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА ПОХАРЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 200 МЛРД. ЕВРО ЗА ОРЪЖИЯ 

Автор: 5 GmediA 08:42, 19 май 2022
Източник: ЕПА/БГНЕС

ЕС трябва да разшири военните си инвестиции, за да може в краткосрочен план да попълни запасите от оръжия, предоставени на Украйна. Това заяви в сряда ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел, представяйки препоръките на Еврокомисия за отстраняване на недостатъците на европейската отбрана.

Според Еврокомисията през следващите години страните от ЕС възнамеряват да похарчат допълнителни €200 милиарда за оръжия. „Не искаме да влизаме в надпревара във въоръжаването и не се стремим да тласкаме света към трета световна война. Но трябва да осигурим съвместни покупки на оръжия, за да компенсираме недостатъците на европейската отбрана и масовото разоръжаване на страните от ЕС в предишни години“, подчерта Борел, цитиран от международните медии.

Той отбеляза, че в периода от 1999 до 2014 г. страните от ЕС са извършили „масово и несинхронизирано разоръжаване“. Според него конфликтът в Украйна потвърди важността на възстановяването на отбранителните способности на страните от ЕС. "Това е първият конфликт с такава интензивност в Европа след Втората световна война. Хиляди войници вече са загинали в него, стотици хиляди бойци и стотици танкове участват и от двете страни. Това изисква от нас да действаме", каза Борел.

В документ, публикуван от Еврокомисията, приоритетните задачи на ЕС за осигуряване на отбранителната си способност ще бъдат „освобождаване от съветските оръжия, попълване на запасите от оръжия и боеприпаси и значително укрепване на противоракетните и противовъздушните системи“.

В бъдеще този план включва закупуване на танкове, артилерия, бронирана техника, самолети, хеликоптери и безпилотници, както и системи за киберзащита.

В дългосрочен план този план включва съвместно разработване на нови модерни европейски видове оръжия от ново поколение, предимно танкове и самолети.

ЕК предлага също напълно да се премине към съвместни покупки на оръжия и военна техника, за да се избегне дублирането и раздробяването както в армиите на страните от ЕС, така и в европейската отбранителна индустрия. Всички тези стъпки се представят като допълващи и засилващи отбранителните способности на НАТО. /БГНЕС

Тагнато в: Жозеп Борел

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%