ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ОБЕЩАВА: БЪЛГАРСКИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ

Автор: 5 GmediA 12:23, 28 май 2022
Източник: Нова ТВ

Българските плодове и зеленчуци неминуемо ще поевтинеят, обяви земеделският министър Иван Иванов пред Нова тв.

От обясненията му се разбра, че причината е наситеното предлагане на родна продукция по време на летния сезон. Със сигурност, ако има някакво поскъпване, то няма да е драстично както през пролетния сезон, когато излизат на пазара първите оранжерийни плодове и зеленчуци, допълни Иванов. "В последно време действително турската стока конкурира българската, но българският потребител предпочита родната”, бе категоричен той.

Според аграрния министър ДДС за българската земеделска продукция трябва да бъде намален. Това мнение ще бъде изразено при  актуализация на бюджета. Иванов подкрепя идеята за таван на някои продукти, но подчерта, че това не е в компетенциите на ръководеното от него ведомство.

За първи път розопроизводителите са подкрепени от държавата и за тях са отделени пет милиона лева. По думите му у нас има регистрирани около 2800 розопроизводители, а до момента по мярката са кандидатствали над 1500. Средствата ще се разпределят между подалите заявления в Общинските служби по "Земеделие" и след като се обработят и проверят дали има запустели площи, ще започнат плащанията, обясни министърът.

Тагнато в: Иван Иванов

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
2 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%