20 ОБЩЕСТВЕНИЦИ ПРИЗОВАВАТ СЕМ ДА НЕ ИЗСЛУШВА ЕМИЛ КОШЛУКОВ НА КОНКУРСА ЗА БНТ

Автор: 5 GmediA 12:55, 22 юни 2022
Източник: БГНЕС архив

Видни общественици изпратиха сигнал до Съвета за електронни медии (СЕМ), с който призоваха генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушването във финалния етап на конкурса за избор на нов ръководител. "Законът поставя висока летва към кандидатите за длъжността „генерален директор“ на БНТ.

“Понятията „обществен авторитет“ и „професионално признание“ изобщо не кореспондират с правно-документалния формализъм. И това съвсем не е случайно!”, се казва в сигнала до регулаторния орган. СЕМ е отговорен за преценката по втора фаза на процедурата по избор на генерален директор – допускане до изслушване. Сигналът е входиран до СЕМ на 21 юни от група обществени фигури с авторитет, сред които музикантът Иван Лечев, политологът проф. Евгений Дайнов, антропологът проф. Васил Гарнизов, актьорът Васил Василев - Зуека и др.

Ясно са формулирани систематизирани данни и факти, юридически обосновани, за да послужат на регулаторния орган да се произнесе, твърдят те. Обосновката им алармира за "зависимостите на Кошлуков от трети лица, за компрометиращите действия, които са извършени по време на управлението му, за уронването престижа на обществената медия чрез следването на тенденциозна и политически пристрастна програмна и съдържателна политика на медията и за липсата на обществено доверие и признание към него, респективно към БНТ и работещите в нея служители".

Обосновката алармира за зависимостите на Кошлуков от трети лица, за компрометиращите действия, които са извършени по време на управлението му, за уронването престижа на обществената медия чрез следването на тенденциозна и политически пристрастна програмна и съдържателна политика на медията и за липсата на обществено доверие и признание към него, респективно към БНТ и работещите в нея служители.

В четвъртък 23 юни 2022 г. СЕМ трябва да реши кого да изслуша. Според авторите на сигнала сегашният директор на БНТ няма необходимите дефинитивни условия, съгласно формулираните в Закона за радио и телевизия.

На 5 май 2022 г., Съветът за електронни медии, в изпълнение на правомощието си по чл. 32, ал. 1, т. 2 от Закона за радиото и телевизията, обяви процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия. Предстоящите етапи в процедурата са: оповестяване на кандидатите, които са допуснати до изслушване - до 23 юни 2022 г., изслушвания - 27 и 28 юни 2022 г., избор на генерален директор - 29 юни 2022 г.

Тагнато в: Емил Кошлуков

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%