ВАСИЛ ВЕЛЕВ: ВЕРОЯТНО В ИНДУСТРИЯТА МНОГО ПРЕДПРИЯТИЯ ЩЕ ЗАТВОРЯТ, ЗАЩОТО "АКО ИЗОБЩО ИМА ГАЗ, ТОЙ ЩЕ Е МНОГО СКЪП"

Автор: 5 GmediA 15:00, 14 юли 2022
Източник: бТВ Новините

До момента имаме осигурен газ за част от м. август. За септември и нататък, включително за нагнетяване в Чирен, разполагаме с една трета от нужното количество. А мазутът ще ни стигне за десет дни. Такова тревожно предупреждение изрази председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който заедно с Георги Ангелов, старши икономист в “Отворено общество”, коментира енергийната ситуация у нас в централната емисия на "bTV Новините".

Според него, 45% от консумацията на газ е в големите предприятия. Като се добавят и малките, процентите минават над 50: "Това е равномерен профил, през цялата година, 12 месеца, по 1,2 терават часа месечно.

В момента дори само предприятията потребяват три пъти и половина по-голямо количество, отколкото е евтиният азерски газ. Евтината част от азерския газ в целия микс е една девета. Тоест, една девета ни е евтин газ, а осем девети - на спот пазара. Така се получава крайната цена.

Спот пазарът в момента, за следващия месец, е около и над 300 лв. Ще стане три девети евтин, когато заработи интерконектора Гърция-България, надяваме се. В същото време, ние се отказваме от дългосрочен договор, който ни дава стабилност, и в който 30% от цената е такава, каквато е на азерския газ. Тоест месечно, при тези цени, ние губим около 125 милиона лева от този свой отказ... Ако някой иска да се прави на мъж, на голям храбрец и инат, нека да не е за наша сметка!"

Васил Велев припомни скорошно интервю на еврокомисаря по енергетика, в което се определя срок до края на десетилетието за ЕС да стане независим от руския газ. "Тоест, ЕК казва: ние ще СМЕ зависими от руския газ до края на десетилетието. Въпреки че ще правим икономии, ще стоим на студено, ще се къпем по-рядко, ще изграждаме ВЕИ-та и т.н. А ние в момента се правим на по-големи европейци от Германия, Франция, Италия и Австрия...

Пак повтарям, нека да направим като Германия, Франция, Италия, Австрия, Словакия, Унгария... те не са ли европейски страни? Защо те са загрижени за своята индустрия, за своите граждани, а ние се правим на големи храбреци. И то за чужда сметка", подчерта той.

Председателят на АИКБ прогнозира, че вероятно в индустрията много предприятия ще затворят, защото "ако изобщо има газ, той ще е много скъп".

Източник: Блиц

Тагнато в: Васил Велев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 12

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
9 гласували / 75%
Не
3 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%