ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: БСП СЕ ПОВЛЕЧЕ ПО ДЕМОДИРАНИТЕ ТЕМИ ЗА СОЦИАЛНА, СОЛИДАРНА ЕВРОПА, НЯМА ТАКАВА, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!

Автор: 5Gmedia , 10:49, 28 май 2019

Хубавото на изборите е, че предизвикват поуки. Особено за тези, които са се надявали да спечелят, но не са успели.

В нашия случай има една категория, в която всички са загубили. Това е процентът на гласувалите. Той е около 30. Близо два пъти по-малко от средноевропейското. В Европа процентът рязко се вдигна, у нас падна.

Защо?

Защото в изборите нямаше каузи, идеал, цел. Нямаше смисъл да гласуваш. Единственият избор беше между да свалим Борисов или да подкрепим Борисов. Всичко останало беше мерене на мишци. И някои се оказаха неподозирано хърбави. Погледнете резултатите на Атака, на АБВ, на НДСВ, на Валери Симеонов - всичките били във властта, но изпаднали, както изглежда - завинаги.

Може ли една слаба жена, хвърлена за 20 години в затвора, без един лев похарчен за кампания - Десислава Иванчева - да вземе повече гласове от партиите на Първанов,  два пъти президент,  на Симеон, бивш министър-председател, на Сидеров - дългогодишен фактор в българската политика, на Валери Симеонов - вицепремиер в сегашното правителство. Това е феномен, чудо в европейската политика. Той показва цялата празнота, нищета, безсмислие на кухата кампания.

Да видим какви поуки може да извлече БСП, чиито амбиции надхвърляха постигнатия резултат. Тези поуки са два вида - положителни и не такива. Положителните си ги знаят - явиха се като единствената реална алтернатива на сегашното управление, мобилизираха и стегнаха избирателите и симпатизантите си.

Какви може да са другите поуки?

БСП се повлече по демодираните теми за социална, обединена, солидарна, единна Европа. Няма такава, другарки и другари, никога няма да има. Никога германецът или французинът няма да откъснат доброволно от залъка си, за да го споделят с българина. Никога няма да му дадат нещо даром, ако преди това не са си осигурили да вземат от него повече. Никога няма да отстъпят от своите интереси, за да задоволят българските. Никога няма да го заобичат повече от себе си. Можели да направят компромис. Компромис може да има, но между равносилни и равнопоставени. Компромисът между вълка и агнето завършва винаги, от памтивека насам, по един и същи начин. Освен ако агнето не забаламоса вълка докато му пораснат рога и се научи да си служи с тях така, че вълкът да се страхува да не бъде изкормен.

Никой не каза в тази кампания, че ние трябва да имаме рога.

В нея липсваха теми, които можеха да привлекат много повече хора от изтърканите лафове за Европа.

Можеше да се залегне на необходимостта от борба за спазване на закона, че само така можем да сме достоен член на европейското семейство, че с нашата бандитско-мутренска цивилизация винаги ще бъдем задния двор на Европа, винаги ще гледат на нас като на дойна крава, която се ползва, докато се изтощи и накрая се коли. Е, депутатите не смеят да ви признаят това, предпочитат да ви баламосват с красиви лозунги. Шарените приказки можеха да хващат вяра преди 20 години, когато още се облизвахме за визите, но вече не вървят.

Евродепутатите трябва да са в ЕП, за да извоюват по-добри позиции за България в Европа, а не да подобрят функционирането на Европа. Какво ме интересува мен, че Франция функционирала добре, ако България тъне в нищета.

Кандидатите избягваха да говорят за опасностите, които турската политика представлява за България. Не говориха за ислямизирането на Родопите, за провокациите на турски официални лица. Не срещнах и думи за циганите. За обезлюдяването, демографската катастрофа, мизерията. Ще можем ли да разчитаме за решаването на тези проблеми на Европа? Нямаше и дума за отровното въздействие на вноса на субсидирани селстопански продукти върху земеделието и животновъдството ни.

Известна енергия се загуби и към така нареклата се „Коалиция за България“. Резултатите на последната показаха, че не е трябвало да им обръщат внимание. БСП не следва да смята, че АБВ са откраднали нейни, леви гласове. АБВ е политическо творение, което изглежда по-свързано с ГЕРБ, отколкото с БСП. Те са по-скоро ляво крило на първите, отколкото дясно на вторите. Тя си понесе позора.

Станишев също изигра особено важна роля за този резултат. Няма избори, в които той да се е намесил и БСП да не е загубила. Столетницата ще губи винаги, когато той е въвлечен в изборите. Известно беше, че с него и без него твърдите избиратели пак щяха да гласуват за БСП. В този смисъл Станишев не е добавил нищо към гласовете за партията си. Но включването му в листите отблъсна от БСП една важна периферия други избиратели, който иначе бяха готови да я подкрепят. Има една наша приказка - Заради наш Иван, намразих и Свети Иван. Който знае за провалите на тройната коалиция и управлението на Станишев няма как да гласува отново за него.

БСП въобще има един кръг избиратели, много от които ще гласуват за партията при всички обстоятелства, който и да е начело. Водещата мисъл за тях е: вярност към идеята. Това е принципност, по принцип това заслужава уважение. Но БСП няма да победи, ако разчита само на този политически ресурс. Тя трябва да привлече много по-широка периферия, да заинтригува много повече хора, да накара повечето от тези, които не гласуват, а това са поне една трета от българите, да припознаят нейните виждания за свои, да се почувстват увлечени, включени, облагодетелствани, ангажирани със и от нейните политики. С хора като Станишев, Миков, Гергов и Сие това няма как да стане.

Пропадна и тезата, че вече Америка не харесвала Борисов и щяла да го сменя. Затова и Свободна Европа изкарала апартаментните далавери на управляващите и това всъщност било удар срещу Борисов. Нека стане ясно - в българската политика няма по-важен фактор от гласа на българския народ. В изборите могат да се бъркат всякакви - американци, турци, руснаци, германци, но даже и съвкупното им влияние не може да надделее над мнението на българския народ, ако той преследва ясно начертани цели. Ако няма такива, ако пред него се поставят разводнени, блудкави, чужди на проблемите му теми, той просто няма да гласува. Ще избягва бюлетината. Така и се получи.

автор: ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Васил Василев е журналист, политически анализатор, предприемач, доктор Хонорис кауза на БАНИ, председател на Общобългарския комитет “ Васил Левски “, автор и водещ на тв-предаването "Не се страхувай!" по БСТВ

Общо гласували: 37

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
19 гласували / 51.35%
Да
18 гласували / 48.65%
Не ме интересува
0 гласували / 0%