"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ВКАРВАТ МИЛИОНЕР В БИТКАТА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ 

Автор: 5 GmediA 16:06, 24 ноември 2022
Източник: Дневник

Милионер влиза в играта за кмет на София, казаха пред “Труд News” депутати от ДБ. Ставало въпрос за бившия изпълнителен директор на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев.

От “Продължаваме промяната” настоявали той да е общият им претендент с ДБ за столичен кмет, разказаха депутатите в кулоарите на парламента. Според тях от ДБ имали резерви към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде издигнат претендент, който е политически разпознаваем.

Освен това в коалицията смятали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят заедно, за да не се разпиляват гласове. Тезата на “Демократична България” била, че преди да се говори за конкретен кандидат трябва да се проведат разговори със “Спаси София”, които вече обявиха, че на предстоящите местни избори ще играят партийно, за да не повторят грешката от предишните, когато събраха достатъчно гласове за самостоятелна група в СОС, но нямат такава заради това, че не играха партийно.

От “Спаси София” възнамерявали да издигнат Борис Бонев, който вече бил сравнително разпознаваем. Смятали, че ще привлекат и млади да гласуват за него, защото инициативите му били привлекателни за тях. От ДБ били склонни да подкрепят Бонев.

От “Продължаваме промяната” обаче нямали намерение да се съобразяват с обструкциите на ДБ и вече говорели пред партийните си членове, че имат кандидат за столичен кмет. Нещо повече - влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време бизнесмен, въртящ милиони да поеме управлението на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила дори “одобрение” от “Козяк”, където от ПП ходили да сондират. Имало и направена социология, според която можел да спечели кметските избори още на първи тур.

IT специалисти коментираха пред “Труд news”, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и избягват публични политически изказвания и изяви. Правело им впечатление, че от известно време Васил Терзиев често прави именно такива изказвания.

В публикацията на Свободна Европа от 23 юни 2022 г. “Еднорози на протест. Защо български предприемачи подкрепят правителството” е цитиран Васил Терзиев, който казва, че е излязъл на протест, защото го “притеснява перспективата държавата да бъде на автопилот и отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди”. Казва и че “никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента”.

Терзиев е един от спонсорите на предизборната кампания на “Продължаваме промяната”. Той и неговият съдружник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT експертите, на които от ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г. Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв. Пред Сметната палата той декларира, че парите са от продажба на акции в “Телерик” АД. Тази година, за кампанията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лв., а Васил Терзиев - 50 хил. лв., сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също разказаха пред “Труд news”, че знаят за намерението да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на бизнесмена със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от ДБ, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от ПП.

„Труд News” потърси Васил Терзиев за коментар, който се оказа в бизнес разговор, но отдели няколко минути за кулоарната тема.

- Господин Терзиев, приел ли сте вече номинация от “Продължаваме промяната” да бъдете кандидат за кмет на София?
- Ако има такива работи, ще ги чуете. Вие много добре знаете как работят нещата. Хващате ме в среща с една от нашите портфейлни компании. Какво да Ви кажа?

- Въпросите ни са породени от информация, че има разногласия в ПП и ДБ, относно евентуална обща кандидатура за кмет на София на местните избори през 2023 година?
- Питайте ги тях, защо не питате тях?

- Защото най-чисто може да разберем от Вас дали са водени разговори с Вас и дали имате амбиции за политическа кариера?
- Искам да бъда президент.

- Вероятно се шегувате?
- Да. Не, напротив, просто се готвя за следващите избори за президент.

- И все пак, имали ли сте разговори за Ваша номинация за кмет на София?
- Вижте, аз съм си говорил със страшно много хора през годините, по всякакви поводи. И с хора от ПП, с ДБ, от ГЕРБ. И когато няма нещо, за което да говорим, не мисля, че мога да Ви кажа нещо повече. Когато има, ако има, ще се чуем и ще Ви кажа с подробности. Към момента съм фокусиран към това да бъда президент (смее се, б. р.)

***

Софтуерната компания “Телерик” е създадена през 2002 г. Трима от четиримата ѝ съоснователи са завършили Американския университет в България (АУБ) - Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Изключението е Христо Косев, възпитаник на Техническия университет.

През 2014 г. “Телерик” беше придобита от американската технологична компания Progress, където Васил Терзиев зае поста главен директор “Иновации”.

По-късно Терзиев се отделя от Progress, заедно с останалите създатели на Telerik и се заемат с развитието на образователната организация Телерик Академия като самостоятелно бизнес начинание.

Терзиев е партньор във фонда за рисково дялово инвестиране „Илевън Кепитъл” АД, който е учреден в началото на 2019 година с 10 млн. лева капитал и към средата на годината изкупува дялове в над 30 водещи стартъп компании от България и региона.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
2 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%