ЗАДАВА ЛИ СЕ АФЕРА ДОЙЧЕКОРП ПО ПРИМЕРА НА АФЕРАТА ДЖЕМКОРП? ЕДИН МИЛИАРД ЗА КАКВО И НА КОГО?

Автор: 5 GmediA 16:00, 25 ноември 2022
Източник: Министерство на икономиката и индустрията

Инвеститор от Германия прави най-голямата инвестиция в историята на страната ни - над 1 милиард евро, във възобновяеми енергийни източници в Северозападна България. Производствената мощност ще е колкото тази на един блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви в ефира на Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Е, както беше и в случая с меморандума за над 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation, превърнал се в скандала на годината в България, аз пак първа започвам да питам:

1. Депозирал ли е германският инвеститор инвестиционно намерение в Българската агенция за инвестиции?
2. Получил ли е служебният министър на икономиката доклад от председателя на Българската агенция за инвестиции?
3. Информиран ли е служебният министър на енергетиката Росен Христов, Boyana Bozadzhieva?
А служебният премиер Гълъб Донев?
4. Как така от страна на германската компания документите вече са подписани?! Оставало и от българска страна да се подпишат, според министъра на икономиката? Какви документи?
Кой ще подпише от българска страна и с какъв мандат от правителството? На кое заседание на Министерски съвет ще се реши това, ако името на германската компания ще се обявява след около 3 седмици?
5. Проучване на германската компания - за произход на капиталите и актуално финансово състояние - направено ли е от ДАНС и другите служби?
6. Инвестицията за 1 милиард евро къде ще се реализира, на каква площ, на чия земя? Провеждана ли е от служебния министър на икономиката Никола Стоянов среща за това със служебния министър на земеделието Явор Гечев? Какъв е резултатът?
7. Защо името на германската компания се пази в тайна? За да не започне да се проучва от журналисти кой-кой-е, затова ли?!
8. Питан ли е ЕСО дали такива мощности могат да бъдат присъединени към енергийната система на България и за чия сметка?
9. Един милиард евро - ще бъдат внесени в България ли, как са пресметнати? Колко от тях после ще бъдат изнесени под формата на печалби и с какво българската държава услужва авансово на германските инвеститори?
10. Тази инвестиция ще поевтини ли цената на тока за потребителите или ще я оскъпи?

Соня Колтуклиева, Фейсбук 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%