ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧВА ПЪРВИЯ МАНДАТ В ПОНЕДЕЛНИК

Автор: 5 GmediA 12:33, 2 декември 2022
Източник: 5GMedia

Президентът Румен Радев ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС в понеделник от 10 часа. 

"Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин", посочи пред журналисти държавният глава, след като участва в тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от основаването на Националната спортна академия "Васил Левски".

В отговор на въпрос дали ще наложи вето на промените в изборния закон, президентът каза:

"Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и ще се произнеса. По отношение на възможността  президентската институция да не участва при назначаването на шефове на служби, защото има такова законодателно предложение, аз мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на "ръчно управление", от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт".
 
От ГЕРБ-СДС вече обявиха, че са готови да съставят правителство, но номинираният от тях за премиер ще стане ясен на срещата при дължавния глава.

"ГЕРБ ще предложи правителство, защото това е наш ангажимент", заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Той посочи, че те имат дефинитивно сходство с "Демократична България" в много голяма част от приоритетите и политическите ангажименти, но остава същественият въпрос защо не е възможно парламентарно взаимодействие между тях. 

От "Продължаваме Промяната" заявиха категорично, че не биха предложили правителство на малцинството с втория мандат, ако бъдат окончателно гласувани промените в Изборния кодекс, които ввече върнаха възможността за гласуване с хартиена бюлетина на изборите.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 67

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
61 гласували / 91.04%
Не
5 гласували / 7.46%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.49%