СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА И ХРИСТО ИВАНОВ В АТРАКТИВЕН РАЗГОВОР НА ПИК ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА БОЙКО БОРИСОВ, АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, ИВАН ГЕШЕВ И АМЕРИКА

Автор: Соня Колтуклиева 17:41, 2 февруари 2023
Източник: БГНЕС

Христо Иванов с интервю за гост-водещата на ПИК ТВ Соня Колтуклиева:

Х.И.: Аз си спомням, г-жа Колтуклиева цитира в един епизод пред Недялко Недялков нещо като изповед. Тя разказа как се е срещала с Бойко Борисов, за да поднови контактите си с него и той й е разказал как 2014 година той, за да получи подкрепата на Делян Пеевски е имало три условия. Едното, от които е било да прекъсне контактите си с нея. Нали така, г-жо Колтуклиева?

С.К.: Да, но г-н Борисов беше инициатор на тази среща, той да си поднови отношенията с мен като влиятелна журналистка. Но да, аз съм го казвала това.

Х.И.: Въпросът е, че понякога дори не се обявява определено сътрудничество, но то е налично и личи през приоритетите. Личи през това, което всъщност се е работило. От тази гледна точка мисля, че когато ние поставим и се борим, а мисля че ние сме доказали, че се борим за правилните приоритети, подкрепата за тях не е нещо, което нас ни компрометира. Ако, напротив – точно в името на това да сме на власт (се сглобим публично или не публично), това е друга гледна точка. Нас не ни е страх да се срещаме, да разговаряме с наши опоненти – дали от медиите, дали други...

С.К.: Да, доказахте го, вече не бягате...

Х.И.: Въпросът е за какво се бориш.

С.К.: А вие за какво се борите сега, когато се намесихте в законотворчеството за застрахователната дейност? Да ви споделя какво ми казаха днес. Не ме нападайте, просто ми отговорете..

Х.И.: Аз кога съм ви нападал?

С.К.: Всъщност не, толкова сте мил г-н Иванов. Ние с Вас постигнахме, след кратки схватки и скандали, едно културно отношение един към друг. Аз ви питам за неща дали са истина, вие ми отговаряте с "да" или "не".

Х.И.: Да, ето и сега, заповядайте. Макар трудно да се ангажирам да Ви отговарям с "да" или "не", но Ви отговарям.

С.К.: Добре, благодаря! Интригата, в която Ви намесиха днес, в един разговор е, че Вие изпълнявате поръчка на Бойко Борисов срещу Алексей Петров. Затова се обявявате така срещу законотворчески промени, които според вас, са лобистки и облагодетелстват Алексей Петров и "Лев Инс". 

Х.И.: Значи, на много нива цялата постановка на въпроса ви е сбъркана. И понеже въпросът е важен, е хубаво да го изясним това нещо. Има изискване на ЕК в рамките на подготовката ни за влизане в Еврозоната да се реши един огромен проблем, който България има от много години и не можем да го решим сами, без външен натиск. Поредният такъв. Проблемът е със зелена карта и няколко дружества, най-голямото от които е свързано с Алексей Петров, за това, че българските застрахователи определени ангажименти по зелена карта не ги плащат. Този проблем, за да се реши, финансовото министерство е изготвило едни промени в Кодекса за застраховането, които буквално казват на българското бюро за зелена карта да си спазва вътрешните правила. Нищо повече не казва. Ние, знаейки, че от това в момента зависи дали България ще влезе в Еврозоната, затова за нас е голям приоритет. Нали, ако искате да си говорим защо е важно, защото не съм сигурен, че вашата аудитория достатъчно чува това защо е важно да влезем в Еврозоната. 

Ние настояваме, след като това е важно, след като това е изискване на ЕК, след като Министерството на финансите предлага тези текстове и при положение , че не чуваме ясни аргументи против тях те да бъдат приети. И понеже това не се случва, т.е. виждаме една коалиция тематична от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане", „Български възход", които провалят приемането на този текст. 

Това очевидно обслужва Алексей Петров и от тази гледна точка ние смятаме, че от една страна имаме интереса на Алексей Петров, от друга страна имаме интереса на България да влезем в Еврозоната. Това за нас е скандал.

С.К.: А дали зад Вас пък не стоят интересите на някоя чужда, международно известна, финансова компания, която се занимава със застраховане?

Х.И.: Ами, ако правите такъв намек, ще трябва да обвините и Министерството на финансите, което предлага този текст, защото ние не сме го изработили, ние просто го припознаваме като нещо, което трябва да направим, за да си свършим работата и да влезем в Еврозоната. И ЕК, която пък  стои също зад това усилие, поставя това условие и отхвърля текста, който ГЕРБ, ДПС и БСП, заедно с правописните грешки, са внесли.

С.К.: Защо подозирате в сътрудничество Бойко Борисов и Алексей Петров? В крайна сметка, като премиер Бойко Борисов вкарва в затвора Алексей Петров, най-грубо казано. В смисъл – беше арестуван, после съден и оправдан.

Х.И.: Има и други парадокси, като например това, че ГЕРБ, една от темите, по които аз съм ги хвалил публично, е именно това, което направи екипът на Министерство на финансите по времето на последното правителство на Бойко Борисов по отношение на приближаването ни към Еврозоната. Сега те го изхвърлят целия този капитал, без да могат да обяснят защо. Аз не съм чул обяснение. Почват се подобни намеци, че аз обслужвам не знам кой си. А те кого обслужват, лансирайки поправки?! Но знаете ли, въпросът не е да се замеряме с конспиративни теории, защото ние затъваме в тая работа. Мене ме интересува едно нещо – ние да си отворим вратата към Еврозоната, защото това е национален приоритет.

С.К.: И на тази врата стоят Бойко Борисов, Алексей Петров, Иван Гешев и не позволяват да се отвори за нас? Може да се добавят, разбира се и Костадин Костадинов, и ДПС и т.н...?

Х.И.: Ами вижте, тя ситуацията е доста ясна. Има срок до 13 февруари, когато е следващото заседание на ECOFIN (Съвет по икономически и финансови въпроси) и ние трябва да докладваме какъв ни е напредъкът. Има ясни условия – едно от тях е измененията в Кодекса за застраховането. Има текст, който е изработен от Министерство на финансите и отговаря на изискванията на ЕК и има друг текст, който е внесен с правописните грешки от ГЕРБ и БСП, и ДПС, и който текст има ясна комуникация от ЕК, че не отговаря на изискванията. И продължават тези политически формации да пречат да се приеме текстът...

С.К.: Т.е. на човека, който ми се обади сутринта, аз му се обаждам и му казвам: „Имах откровен разговор с г-н Христо Иванов...

Х.И.: Аз съм сигурен, че в момента седи и трептящо гледа ПИК..

С.К.: Най-вероятно, имам много почитатели, по милион и половина ме гледат, г-н Иванов. Та, ще му кажа: „Г-н Иванов отрича да е участник в този триъгълник, в който Бойко Борисов да го стимулира, инициира, натиска да воюва с „Лев Инс" и с Алексей Петров, защото ДБ просто в този случай защитава принципна позиция". Това ще кажа.

Х.И.: Абсолютно. Това кажете. Освен това, ако някой си мисли, че аз атакувам Бойко Борисов, обслужвайки Бойко Борисов, защото аз смятам ....

С.К.: И аз мисля, че е доста вицово...

Х.И.: Вижте, решенията в ГЕРБ по такива теми се взимат от Бойко Борисов. Продължава това да е положението. И аз нямам никакво съмнение, че ако ГЕРБ се обръща срещу собствения си капитал по отношение на Еврозоната, политически капитал, много ценен за една формация, която иска да каже, че ние трябва да забравим определени критики към нея в името на евроатлантизма, а евроатлантизма е евро, т.е. за еврото става дума...

С.К.: Така е, и аз съм за еврото.

Х.И.: Те се отказват от този капитал, без да могат да обяснят защо. Това няма как да се случи без Бойко Борисов...

С.К.: О, това е един конкретен случай, не може да се каже, че ГЕРБ-СДС са срещу Еврозоната и еврото. Владислав Горанов подаде първите документи.

Х.И.: Аз това ви казвам, че съм ги хвалил за това нещо.

С.К.: Но сега виждате пропукване...

Х.И.: Не пропукване. Ние, за съжаление, доведохме сега под огромно съмнение дали ще влезем в Еврозоната в срока, който сме си поставили, а политическият прозорец не знаем кога пак ще се отвори. Т.е. жертваме един огромен национален приоритет за, така както изглежда, частни интереси. И това е много, много тъжно, г-жо Колтуклиева.

С.К.: Вече измислихте ли слогана си на новата кампания?

Х.И.: Аз не се занимавам с такива неща. Мисля, че всеки трябва да знае за какво е добър. Аз в креативни дейности не съм добър и в този смисъл не мога да ви отговоря на този въпрос.

С.К.: Г-н Иванов, как така се случи, че навремето се разделихте с Кирил Петков и Петко Петков, съучредители на „Да, България"?

Х.И.: Аз съм обяснявал публично тази ситуация, чел съм и вашите абсолютно неверни твърдения за някакъв мейл и т.н.. Разделихме се, защото бяхме заедно за една кампания, а след това г-н Петков се насочи към други свои проекти, свързани с един проект с Биологическия факултет, доколкото знам и имахме съвсем нормален разговор. В него той каза, че тъй като натам ще си насочи вниманието, заниманието с политическа дейност и такъв проект едновременно не е много удачна комбинация. Запазихме през годините добри отношения, много пъти сме се срещали, разговаряли и т.н.

С.К.: Няма проблеми значи?

Х.И.: Не, няма проблеми

С.К.: Сега, мога ли да Ви изясня нещо? Радостин Василев, когото аз използвах като къртица за информация от ИТН и правителството, ми каза, че тук някъде в Парламента, вие сте му казали „Аз изгоних Кирил Петков с един имейл". Хубаво е, че го изясняваме.

Х.И.: Абсолютно не съм казвал нещо такова.

С.К.: Значи не е вярно това, което Радостин Василев твърди?

Х.И.: То това е технологично невъзможно. Никой не може да изгони член на партия, демократична като нашата. Аз не мога да гоня членове на партията. Цялата постановка е невъзможна и юридически.

С.К.: А главният прокурор Иван Гешев не отговори на моя смс, може и да не го е видял, в Америка е все пак, но като се върне другата неделя...

Х.И.: Аз ви поставих този въпрос, вие го възприехте като публично важен, за което искам да ви изразя благодарност!

С.К.: Важен и интересен и говорих с Бетина Жотева и Сийка Милева в ефира на ПИТ тв и ще довърша докрай тези питания.

Х.И.: Но се появи информация, която също заслужава да се провери. И двете молитвени закуски, които в момента се организират, защото там също, молитвените закуски, доколкото разбирам, са се разделили на два синода, и в Америка се случват такива неща, и организаторите и на двете молитвени закуски в "Свободна Европа" са казали, че няма поканено лице Иван Гешев. Това също е интересно да се провери.

С.К.: Сега е 2 февруари в България, след няколко часа ще стане 2 февруари в Америка и ще видим... 

Х.И.: Да, ще го видим това, но е интересно като информация да го чуят вашите зрители. По традиция молитвената закуска се организира от една много интересна организация, която се нарича "Братството" (The Fellowship), за която има много интересни книги. Това е една религиозна, лобистка организация, не задължително в лошия смисъл на думата, но очевидно американският президент, така са преценили, че не е добре повече да се свързва с нея и е започнала молитвената закуска с участието на американския президент, да се организира по друг начин. Сега, в резултат на това, има две молитвени закуски. Само да не се окаже, че г-н Гешев само се е молил, пък не е закусвал, защото ще е лошо, нали.

С.К.: Но пък беше прегръщан от конгресмен от Републиканската партия... 

Х.И.: С доста интересен бекграунд, както се казва, е този конгресмен. Има интересни отношения и позиции с Русия в миналото. Вижте, Американският Конгрес е изключително интересно място. Аз съм прекарал там три месеца на стаж. Има най-разнообразни хора. Американската политика е много интересно нещо. Между другото, това е като с футбола – и ние имаме футбол в Европа, и в Америка имат футбол. И те имат политика, и ние имаме политика, но истинската игра е различна.

С.К.: Сокър или NFL? 

Х.И.: Точно! Разликата между това, което ние наричаме футбол в Европа и те наричат футбол, и това, което ние тука наричаме политика и това, което те наричат политика, е точно толкова голяма. Много е интересна американската политика, най-различни хора има много развит лобизъм, много е лесно да си намериш кой да те покани на събитие.

С.К.: Кой да прокара твоя интерес в Америка или да му напишеш писмо и той да го препрати на министъра на финансите... като Уорън Дейвидсън. 

Х.И.: Така е, всичко това е така. Когато говорим за Америка, трябва малко повече да учим.

С.К.: Конгресмен-републиканец пише срещу Иван Гешев, а друг прегръща Иван Гешев..

Х.И.: Да, представяте ли си какъв парадокс?! 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
2 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%