ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ СА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4300

Автор: 5 GmediA 09:28, 7 февруари 2023
Източник: Getty Images

Повече от 4300 са загиналите след мощното земетресение, което удари Турция и северозападна Сирия в понеделник, съобщи АФП.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер събори цели жилищни блокове в турските градове и доведе до още повече опустошения за милиони сирийци, разселени от години на война.

Земетресението беше най-голямото, регистрирано в света от Геоложката служба на САЩ.

Турската агенция за подпомагане AFAD днес съобщи, че сега има 2921 смъртни случая само в тази страна, с което потвърденият брой достигна 4365.

Това го прави най-смъртоносното земетресение в страната след труса с подобен магнитуд през 1999 г., който опустоши гъсто населения източен район на Мраморно море близо до Истанбул и уби повече от 17 000 души.

Над 14 000 са ранените в Турция, съобщи агенцията за управление на бедствията. Сирия съобщи, че най-малко 3411 души в страната са ранени. Припомняме, че мразовитото зимно време усложни още повече тежкото положение на хилядите, останали ранени или без дом, и затрудни усилията за намиране на оцелели.

Силното земетресение разлюля региона, бе последвано от множество вторични трусове и се усети чак до Ливан и Израел.

Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. Служители на Световната здравна организация изчисляват, че до 20 000 може да са загиналите.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%