МИНИСТЪР МИЛКОВ: МВнР НЯМА ДА ОТГОВАРЯ НА „ПОСТАНОВКАТА“ НА СКОПИЕ

Автор: 5 GmediA 17:06, 7 февруари 2023
Източник: БГНЕС архив

МВнР няма да отговаря на "постановката" на Скопие, коментира на специален брифинг министърът на външните работи Николай Милков. Той определи като предварително планирана постановка действията на македонската държава по отношение на недопускането на редица български граждани на територията на Република Северна Македония /РСМ/ на 4 февруари, денят, в който отдаваме почит пред великия революционер Гоце Делчев.

"По отношение на РСМ се изговориха много неща. Бих казал, че от бездействие по отношение на българските граждани и хората с българско самосъзнание там, а и също така български граждани, живеещи в България, властите в РСМ пристъпиха към действия и се видяха какви са тези действия. Не можем да не констатираме със съжаление, че опитите за успокояване на отношенията бяха минирани с едни конкретни действия на властите в Скопие, които не допуснаха отдаване на почит към делото на Гоце Делчев от редица български граждани", констатира Милков.

Първият ни дипломат отбеляза като добра стъпка диалога между министър-председателят Донев и колегата му Ковачевски от преди две седмици, на които е било уточнено вицепремиерът и министър на МВР Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев да посетят македонската столица седмица преди честванията на 4 февруари, за да уточнят детайлите на визитата. В крайна сметка, обаче, от Скопие са били поети ангажименти, които не са били спазени - на делегацията ни е било предложено да отдаде почит пред гроба на революционера в 9 сутринта, което е било отказано, защото физически е било невъзможно да пристигнат българите, чакащи на границата.

"Може би това и да е било целта. В крайна сметка бе даден времеви интервал между 12 и 13 часа, като първоначално бе дадена възможност 3-ма души от българската делегация да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, след поредния протест, съпроводен с ноти от посолството, беше разрешено на 5 човека. И когато очаквахме, че българските граждани ще бъдат допуснати, тогава точно спря системата им, която не работеше в продължение на 4 часа. Не работеше само в едната посока, което показва прозрачността на цялата постановка и намеренията, които бяха ясни от самото начало. В крайна сметка десетки автомобили и стотици хора не бяха допуснати, а тези, които бяха, не успяха да се поклонят в църквата "Свети Спас" в Скопие. Никой от хората, които бяха допуснати, не успя да направи това", подчерта министърът.

Външно за пореден път осъди и арестите на трима българи на границата. Ведомството е готово да предостави на потърпевшите съдействие, ако обжалват мярката в международни съдилища. Важно е, обаче, те първо да протестират обявените набързо присъди в македонския съд.

"Няма забрана да се снима на граничните пунктове", посочи министър Милков относно основанието, по което бяха арестувани нашите сънародници на македонския пункт "Деве баир".

Последни новини

Общо гласували: 185

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
137 гласували / 74.05%
Ще гласувам с машина
35 гласували / 18.92%
Няма да гласувам
13 гласували / 7.03%