БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БСП СЪЗДАДОХА НОВА КОАЛИЦИЯ - "ЛЕВИЦАТА"

Автор: 5 GmediA 13:59, 12 февруари 2023
Източник: БГНЕС

Бивши членове на БСП учредиха нова коалиция "Левицата", предаде БГНЕС.

В нея участват АБВ на Румен Петков, "Изправи се България" на Мая Манолова, Движение 21 на Татяна Дончева, Българска прогресивна линия на Красимир Янков, Нормална държава на Георги Кадиев, МИР на Симеон Славчев, както и доскорошни членове на БСП като Валери Жаблянов, който вчера бе изключен от партията.

Костадин Паскалев обяви, че коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. Този отказ е неприятен и доста показателен, заяви Костадин Паскалев.

“Българските граждани се изключват от политическия процес, защото са твърде образовани, за да разберат каква е политическата действителност. Вчерашният конгрес на БСП е илюстрация на моралното падение. За нас най-важното е да дадем възможност и някаква вяра на българските граждани, които споделят левите политически ценности, които споделят волята за солидарност през галопиращите цени и инфлационните проблеми. Ние искаме да дадем възможност на всички граждани да получат парламентарно представителство. Искаме всички да разберат, че левицата е водила България и е участвала във форми на всякакво управление, имаме дълбока политическа традиция и, че имаме силата да възстановим правата на хората, които са суспендирани в Конституцията“, заяви още Жаблянов.

„На конгреса на БСП видяхме падението на левицата, консолидирала и свила се около своя лидер“, това заяви и Мая Манолова от "Изправи се, България". Имаме два варианта за коалиция - ГЕРБ, ПП и ДБ нямат особени скрупули да ни въвлекат във война. Другата възможност - с т.н. "хартиена коалиция" - ГЕРБ, БСП, ДПС, - също няма да доведат до нищо добро. Ние, левите организации, си поставяме една цел – силна лява група, силно ляво представителство, което няма да допусне България да се въвлече във война, няма да се включи във войната, която води БСП с Радев. Ние ще се занимаваме с овладяване на контрола върху инфлацията, с повишаване на доходите - трябва минималната работна заплата да бъде 1 350 лв. Ние ще работим и за справяне с корупцията, ще отстояваме и съдебната реформа“, коментира още Манолова.

„Ние имаме амбицията да отговорим на тежката фрагментация на политическото пространство, което не дава възможност за нормално прокарване на решения и ефективна работа на институциите“, това заяви и Татяна Дончева от "Движение 21", също част от „Левицата“. „Ние сме категорични, че съдебната реформа е нужна на българските институции. В този смисъл това, което се предлагаше през последните години, е ненужно. Ние смятаме да инициираме конституционни промени, които ще обхванат всички политически сфери, и в които промени ще вземат участие всички политически сили и доказали се експерти“, коментира още Дончева.

Цветеслава Гълъбова, която бе част от инициативния комитет, издигнал за президент Румен Радев, също ще участва в новосформиралата се коалиция. „Моят гръбнак е твърде изправен, затова мога да гарантирам, че гласът на Радев няма да се чува на всяка цена. Поканена съм тук в ролята на си на независим експерт“, заяви още Гълъбова, след което допълни, че самата тя ще защитава идеите за промяна в сферата на здравеопазването.

Румен Петков, бивш вътрешен министър и лидер на ПП АБВ, също ще се включи в новото обединение. „Членството ни в Шенген е обект на ежедневна работа, не може да очакваме от днес за утре да бъдем приети след всички неща, което се вършат сега. По отношение на енергийната тематика, ние се превърнахме в изцяло зависими от други държави, а по въпроса за защита на гражданите, също не се справяме добре. По тези направления ще работим активно – трябва нашите правоохранителни органи да бъдат на ниво“, заяви още Петков.

Спас Панчев от Българския земеделски народен съюз, също ще вземе участие в „Левицата“. „Нашата идея е да бъдем активна част от левицата, вярвам, че ще получим подкрепа, защото левицата заслужава да получи силно представителност“, коментира още Панчев./БГНЕС

Тагнато в: левицата

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%