"ТРЕНД": ПРИ ИЗБОРИ ДНЕС, ГЕРБ СЕ НАРЕЖДА НА ПЪРВО МЯСТО С 25,6%, НА ВТОРО МЯСТО СА ПП И ДБ С 24,8%, ТРЕТА Е ДПС 

Автор: 5 GmediA 09:13, 15 февруари 2023
Източник: 5GMedia

В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации. Ще има практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, направено между 4-11 февруари сред 1003 анкетирани на възраст над 18 години.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на ПП и ДБ, като не се регистрира отлив заради обединението, но засега не отчитат и бонус от него.

ГЕРБ ще имат 25,6%, ПП и ДБ – 24,8% на предстоящия вот. На трето място остава ДПС с 12.8%, следвани от „Възраждане“ с 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9%. Реални шансове за парламентарно представителство запазва „Български възход” с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, смятат социолозите.

Над 3%, но под бариерата от 4% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%), отчитат социолозите.

Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад, което е обичайно за празничните дни, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги. Преобладават отрицателните оценки както за правителството, така и за държавния глава. През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. Президентът Румен Радев печели 43% положителна оценка, но и 47% споделят негативна.

Според изследването половин година след встъпването в длъжност на първия служебен кабинет на Гълъб Донев, най-много доверие има премиерът Донев (40%). Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Резултатите не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед, защото допитването е завършило на 11 февруари.

Източник: Нова телевизия

Тагнато в: Тренд

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%