ДОЦ. СТОЙЧО СТОЙЧЕВ: ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА ЩЕ ВЪРНЕ ОКОЛО 300-400 ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ ПРЕД УРНИТЕ, ПОВЕЧЕТО ОТ КОИТО БИХА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ И ДПС 

Автор: 5 GmediA 16:27, 15 февруари 2023

Тонът и на тази кампания ще бъде традиционно конфронтационнен и остър между двата основни лагера на "Продължаваме промяната" и ДБ, от една страна, и ГЕРБ от друга. Тук не включвам изобщо разговор по съдържателни неща, тъй като емоциите, пък и ние като потребители на този политически маркетинг и пиар, явно това очакваме да слушаме - да има скандал, да има боричкания. Така че трябва да очакваме остра конфронтация, поляризация без разговор за политики, без разговор за приоритети. В едно силно разделено общество трудно може да се говори за приоритети. Това заяви в ексклузивно интервю за ПИК TV политологът доц. Стойчо Стойчев относно предстоящата предизборната кампания. 

 

По думите му по-скоро трябва да се търси помирение и баланс, който, за съжаление, изглежда на този етап шаблонно и никой не го мисли сериозно. Той предположи, че трябва да се смени лидерството в основните политически партии, за да може да се стигне до търсене на съгласие по приоритети. Според него списъкът "Магнитски" няма да даде предизборно отражение на кампанията. 

"Това не би могло да повлияе. Каквито и мемета да се правят с Владислав Горанов, надали това ще разколебае гласуващите за ГЕРБ. Каквито и колажи да се правят с Румен Овчаров, това едва ли ще навреди на социалистическата партия. По-скоро този списък "Магнитски" има употреба за след изборите, когато ще се договаря формата на евентуално бъдещо коалиционно управление. Той показва кои са нежеланите хора от страна на САЩ за присъствие в такъв формат на преговори. Друг е въпросът дали Владислав Горанов е бил спряган да участва във формата на преговори", допълни доц. Стойчев.

По думите му в този списък се съдържа единствено послание към ГЕРБ, което е, че хора около Владислав Горанов не са желани от САЩ за участие в преговори за правителство. Според него американската страна ще усети значително понижение на съдържателния ефект на този списък, защото твърде честото използване на подобен тип инструменти води до тяхното обезсилване и дори окарикатуряване. Той отбеляза, че появата на трети списък ще е финал на възможността на САЩ да въздейства чрез този инструмент и да влияе на вътрешната политика. 

"Нивото на политиката достигна до такова дъно, че каквито и компромати и скандали да бъдат изнесени, те само допълнително замазват целия пейзаж, без да влияят на страните. Това е просто размяна на удари между страните, без да има някакъв резултат от това", допълни политологът.

Той отбеляза, че от 2019 г., насам като политически пейзаж сме се ограничили до внушения без опит за сериозни разкрития. По думите му явно така им е по-лесно на политиците - да изграждат фиктивни пиар стратегии, които да не струват много пари. 

"Кампанията ще е динамична, но нагласите са предопределени до голяма степен. Това което ще е ключово според мен е промяната на технологията на тези избори и връщането на хартиената бюлетина, което ще върне обратно предполагам около 300-400 хил. избиратели пред урните. Това са все избиратели, които да кажем няма да гласуват за "машинните партии". Вероятно по-голямата част биха гласували за ГЕРБ и за ДПС", аргументира се доц. Стойчев. 

По думите му преднината на ГЕРБ от последните проучвания не само ще се запази, но и ще се повиши. Според него след безпрецедентните батални сцени, хартиеното гласуване е последният проблем на БСП. 

"Големият проблем на БСП е, че по места няма да има кой да работи за кампанията. Това можеше да стане и без този сблъсък. Ние виждаме, че на различните места и в Перник, не са си дали много зор да работят, нито в Русе. Стигне ли се до такъв тип формално разцепление, това допълнително демотивира както организациите, така и избирателите", заключи доц. Стойчо Стойчев. 

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%