МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО: СЛЕД НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВАТА, ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ЦЕНИТЕ ПРИ ХРАНИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ВЛИЗАТ В ПРОМОЦИИ ДО 25%

Автор: 5 GmediA 09:45, 8 март 2023
Източник: БНТ

Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки за цените на храните, заяви в "Денят започва" министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите му огромна част от цените при хранителните продукти са започнали да влизат в промоции до 25%.

"Ние обаче не искаме тази история да е епизодична - искаме да е траен подход, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние смятаме, че има достатъчно пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, защото ако правиш промоция - намаляване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е особен вид натиск".

Той увери, че държавата няма да води битки и войни с търговските вериги, което обаче не значи, че не разполага с инструменти, с които да си върши работата.

Почти е завършена информационната платформа за цените на продуктите, готова е и първата наредба за контрола на хранителната верига от внос до щанд. Работи се и по още една наредба, която забранява т.нар. нелоялни търговски практики, чрез които търговците качват цените, уточни Явор Гечев.

Министърът заяви, че държавата може да въведе различни видове мерки, включително електронни етикети за основни продукти в магазините.

"Електронният етикет е малък компютър. В редица държави това е етикетът, който има фискална памет и е свързан с редица платформи, които проследяват цените онлайн. Можем да въведем подобни етикети за редица продукти, които проследяваме".

Ще поканим веригите да съдействат на този процес, няма да водим войни, повтори Гечев и отново напомни, че държавата разполага с още много ресурс, който може да бъде използван.

Благоразумието едва ли ще свали цените - коментира Гечев - трябва да се води разумна политика и ако обществото взима повече блага, правителството също ще е по-благосклонно спрямо търговците.

Още отсега започваме да прилагаме нормативна рамка, няма да чакаме Народно събрание, заяви Гечев и коментира, че надценката на продуктите в магазините не трябва да надвишава 20%.

"Надценката, която на щанда, съдържа в себе си N брой такси, включително реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, допълнителни такси на оборот. Това ние смятаме, а и не само ние, това са добрите търговски практики, че трябва да е елемент от цената и да е включено в надценката".

Той заяви, че на сайта на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени.

"Всички данни, които ползваме, са публични. За да ги направим по-приложими, правим допълнителна електронна платформа, която медиите и гражданите всеки ден ще могат всеки ден да виждат. Ние стъпваме на истински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат".

И Явор Гечев увери, че българският хляб се прави само от българска пшеница, както и че хлебопроизводителите сами са готови да се подложат на проверки.

Тагнато в: цени на храните

Последни новини

Общо гласували: 35

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 71.43%
Радостин Василев
7 гласували / 20%
Ваня Григорова
2 гласували / 5.71%