ДИРЕКТОРЪТ НА ЦГМ: ПЕРФОРАТОРИТЕ СА ИСТОРИЯ В СОФИЯ, КАКТО И ХАРТИЕНИЯТ БИЛЕТ

Автор: 5 GmediA 09:34, 12 март 2023
Източник: БНТ

"От 1 март перфораторите са история в София, както и хартиеният билет", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност. По думите му от 15 март предстои връщането на картата за една линия във вида, в който беше преди 1 януари. "За тези 6 месеца, откакто работи новата тарифна политика, са продадени толкова годишни карти, колкото предишните две календарни години. Годишната карта се превърна в предпочитан документ за пътуване в София", допълни Димитър Дилчев.

Той добави, че всеки, който пътува редовно и си направи сметка, разбира, че годишната карта е най-изгодна, като има вариант за насрочено плащане.

"Около 3% от пътуванията в столицата се извършва с карта за една линия и затова ще се върне от 15 март. Има дни, в които над 60 000 пътувания се извършват с безконтактна карта. Предпочитаният билет е 30 плюс, около 7, 8, до 10 процента от хората, които използват този билет, се прекачват. 30 минути е достатъчен прозорец от време, в който да се извърши втора, дори и трета валидация. В момента валидирането е задължително, но няма глоба, ако не се направи. Не делим хората на различни групи, делим ги на редовни и нередовни", коментира Димитър Дилчев.

Според него със системата за таксуване и видеонаблюдение столичният транспорт се дигитализира.

"Проверките в столичния градски транспорт са ефективни единствено в присъствието на органите на реда, има акции по различни линии, които ще се засилят", каза още Димитър Дилчев.

Последни новини

Общо гласували: 185

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
137 гласували / 74.05%
Ще гласувам с машина
35 гласували / 18.92%
Няма да гласувам
13 гласували / 7.03%