ДНЕС Е 1 АПРИЛ – ДЕНЯТ НА ШЕГАТА

Автор: 5 GmediA 10:30, 1 април 2023
Източник: iStock

Днес е 1 април, известен като Денят на шегата или лъжата. Денят се отбелязва по различни начини по света, но и досега произходът му остава неясен.

Първи април, наричан понякога Ден на всички глупци, е един от най-веселите празници в годината. И макар вече да се празнува из целия свят, е трудно да се проследи кога и как точно е възникнал. Някои го свързват със смяната на сезоните, други смятат, че появата му се дължи на приемането на новия календар.

Едно от разпространените схващания е, че Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1 април към древния Рим, когато неговото население е било съставено предимно от мъже. Римляните канели сабинянките в града, за да честват заедно празника на бог Нептун и си правели шега с тях. С влизането си в Рим жените се озовавали лице в лице с войници, които се престрували, че ще откраднат дъщерите им. Според легендата това се случвало в началото на април...

Друго разпространено схващане за произхода на празника идва от Франция и се смята, че то е най-близко до началото на честванията на Деня на шегата. През XVI  век във Франция празнували Нова година от 25 март до 1 април. За начало на новата година се приемала именно тази дата. През 1562 /според други източници през 1582/, по време на управлението на Шарл Девети, бил въведен грегорианският календар и новогодишният празник бил изместен на 1 януари.

Поради липсата на бързи средства за комуникация в онези времена, новините се разпространявали бавно. След смяната на празничната дата много хора не искали да приемат промяната, докато други забравили за нея, и продължили да празнуват на 1 април.

Тагнато в: 1 април

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 87.5%
Не
1 гласували / 12.5%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%