ЕКСКЛУЗИВНО: КПКОНПИ РАЗСЛЕДВА КМЕТА НА СОПОТ , ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА ПРОКУРАТУРАТА В ПЛОВДИВ, ДОЙНОВ ТЪРСИ ЗАКРИЛА ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ

Автор: 5 GmediA 10:52, 20 април 2023

КПКОНПИ е започнала разследване на кмета на Сопот Деян Дойнов за несъответствие в декларираните доходи, научи 5Gmedia от свои източници в Антикорупционната комисия.

Какво се случва в китния възрожденски град?

- Община Сопот, която е осъдена за пети пореден път от чуждестранен инвеститор, обжалва съдебното решение пред Административен съд-Пловдив. Кметът на общината е изпратил искане за отмяна на решението на българския съд до посолството на САЩ, както и копия до главния прокурор, до ДАНС, до министъра на вътрешните работи. В битките си срещу българския съд, кметът търси подкрепа най-вече от посланик Херо Мустафа, с която се хвали, че поддържа близки отношения. Но стопанинът на “Козяк” вече е друг и едва ли ще откликне на зов за лична закрила.

На 16.03.2023 г. посланик Херо Мустафа участва във форум на Републиканския институт с български кметове, посветен на приемането и прилагането на програма за антикорупционни реформи. Тя каза: „Повишаването на прозрачността и превенцията на корупцията са ключа към просперитета на гражданите“. Именно! Прозрачност и превенция, а не политически чадъри!

Преди няколко години, на пресконференция в Народното събрание, група депутати, сред които Антон Тодоров, Александър Иванов и др. публично обявиха, че внасят сигнал до Главния прокурор във връзка с груби нарушения при харченето на европейски средства и финансови злоупотреби от страна на кмета на Община Сопот Дойнов и неговия заместник Новаков; те поискаха да се проведе разследване дали щетите не са за над 10 млн. лв. в тази малка община. На същата пресконференция бяха изнесени редица случаи, които пораждат сериозни съмнения за липса на прозрачност и корупционни практики в Община Сопот. Посочените данни и факти бяха широко отразени в медиите.
При изнасянето на фактите за съмнения за злоупотреби от Община Сопот, народните представители питаха: разследвани ли са кметът и заместник-кметът и имат ли регистрирани криминални прояви?

На 11.03.2020 г. Върховният Административен Съд с Решение 3720 осъжда Община Сопот за действия по неправомерно събиране на данъци и такса смет върху земеделска земя, каквито по закон не се дължат.

На 10.02.2023 г. Административен съд Пловдив с Решение No 286 за пореден път осъжда Община Сопот за неправомерно издадени актове по същия повод. Това е пето поредно осъждане за едни и същи незаконни действия на общината. Дали става въпрос за административен произвол, рекет или откровено желание да се завземат имотите на фирмата-инвеститор, ще трябва българската прокуратура да се произнесе.

В Окръжна прокуратура Пловдив отлежава за решаване прокурорска преписка #3379 от 2017 г. срещу ръководството на Община Сопот. Едва на 8 февруари тази година, тя е разпределена за решаване.

На 18.02.2022 г. по дело, заведено от известната адвокатска кантора „Екемджиев“, Административният Съд, с Решение No 1391, осъжда Община Сопот и задължава кмета Дойнов да предостави дълго отказвана и укривана информация, а именно колко дела̀ Община Сопот е възложила на ЧСИ Петко Илиев от Пловдив, без търг, конкурс или друга процедура. Оказва се, че от 407 дела̀, възложени от Община Сопот, за период от 5 години, всичките 407 са възложени от Дойнов на Петко Илиев. Става въпрос за милиони левове.

В два поредни доклада Сметната палата разкрива редица нарушения на финансовата дисциплина и управлението на европейски средства в Община Сопот. Докладите вече са изискани от прокуратурата.

Навремето Деян Дойнов става кмет от БСП, но след като тръгват проверките срещу него, бива изгонен и изключен. Потропва последователно на вратата на ГЕРБ и на “ Обединени патриоти”, но оттам вадят скандални папки и питат полицията и прокуратурата защо не си вършат работата и не разследват съмненията за прегрешения в Сопот. Местните хора чуват, че сопотският кмет вече е поискал закрила от “Продължаваме промяната”, дали пък “добрите сили”, прокламиращи прозрачност и непримиримост с корупцията, ще се излъжат да приемат този политически номад и защо биха го направили!?

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%