КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ: ШЕФЪТ НА Би Би Си ПОМОГНАЛ НА БИВШИЯ ПРЕМИЕР БОРИС ДЖОНСЪН ДА ПОЛУЧИ ЗАЕМ ОТ 800 000 ПАУНДА

Автор: 5 GmediA 09:48, 29 април 2023
Източник: Yahoo

Председателят на борда на една от най-големите световни медии – Би Би Си подаде оставка, след като се появиха разкрития за конфликт на интереси между него и Борис Джонсън. Доклад разкри, че Шарп е прикрил, че разполага с информация за финансовото състояние на бившия британски премиер.

Този въпрос стана обект на внимателна проверка, след като стана ясно, че Шарп се е опитал да осигури правителствена среща на високо ниво за бизнесмен, предлагащ финансова помощ на Джонсън.

Проверката бе предизвикана от публикации в Sunday Times, които разкриха, че Шарп, от позицията на близък сътрудник на г-н Джонсън, е играл известна роля в личните финанси на премиера по същото време, когато се е опитвал да си осигури висшия пост в БиБиСи.

В края на 2020 г. Шарп се опитал да организира среща между секретаря на кабинета Саймън Кейс и Сам Блайт, далечен братовчед на Джонсън, който предложил финансова подкрепа на премиера, след като научил от медиите, че той има финансови проблеми. Шарп вече е кандидатствал за висшата длъжност в BBC, когато потърсил контакт с Кейс. Разследването установява още, че Шарп е предупредил премиера, че иска да кандидатства за позицията на председател на Би Би Си през ноември 2020 г.

Всички тези факти не са били разкрити пред правителството, когато кандидатите за председателския пост в Би Би Си са били помолени да оповестят потенциалните конфликти на интереси.

Докладът констатира, че „съществува възможност да се приеме, че Шарп е бил препоръчан за назначаване“, тъй като той се е опитал да помогне на премиера по частен финансов въпрос „и/или че е повлиял на бившия министър-председател да го препоръча, като го е информирал за своята кандидатура, преди да я е подал“.

Докладът описва участието му в частните финансови дела на  Джонсън като „много ограничено“, но заключава, че е трябвало да бъде декларирано така или иначе – въпреки че срещата между Кейс и Блайт впоследствие не се е състояла.

В изявление Тим Дейви, генерален директор на Би Би Си, заяви: "От името на ръководството на Би Би Си бих искал да благодаря на Ричард за службата му в Би Би Си и за стремежа и интелекта, които вложи в работата си като председател. Работата с него през последните две години беше удовлетворяваща и Ричард има значителен принос за трансформацията и успеха на Би Би Си.

Тагнато в: BBC , Борис Джонсън

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%