КОЛКО НЕЗАВИСИМ И ПРОФЕСИОНАЛНО КОМПЕТЕНТЕН Е ПРОКУР СТЕФАН ХРИСТОВ, ПРИЯТЕЛ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ?

Автор: Соня Колтуклиева 10:04, 31 май 2023

Стефан Христов е прокурорът, който е подписал отказ за евентуално извършено престъпление от кмета на Варна Иван Портних по повод апортните вноски и бъдещо придобиване на Международен панаир-Пловдив, от Георги Георгиев, приближен на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

По същите факти и обстоятелства, по които прокурор Стефан Христов е направил отказ, негови колеги от Апелативната прокуратура във Варна са започнали досъдебно производство срещу Иван Портних за “престъпление по служба”. Това съобщи на 10 май т.г. Стела Николова, народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Досъдебното производство е по чл. 282, ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това поставя въпроса за професионалната компетентност и необвързаност на прокурор Стефан Христов, приятел на главния прокурор Иван Гешев, по собствените му твърдения.

Един случай отпреди години. Районният прокурор от Попово Стефан Христов отказва да образува досъдебно производство за незаконния лов на Георги Първанов през 2006 г. в Поповска община. Магистратът действал по закон, който бил отменен преди 7 години. Това пише на 13 юли 2010 година разследващият сайт Frognews: “Прокурорски гаф спасява президента от "Темида" за лов в Попово - това съобщи в предаването „Събуди се с ЕBF” юристът Марин Божков … През лятото на 2006 година, при лично гостуване на кмета Веселинов, президентът Георги Първанов отстрелял рекордно голямо диво прасе. Ловът е проведен извън ловния сезон.
Скандалът е приключен на основание чл. 66 от Закона за лова, който всъщност е отменен точно преди 10 години – 7 години преди скандалния лов.

От 10 години в България действа нов „Закон за лова и опазване на дивеча”, но явно това е убягнало от погледа на поповския районен прокурор, пише Frognews.

Друго постановление на същия прокурор отказва образуването на наказателно производство само на основание на разпит на извършителите дали са извършили деянието - става дума за падналия таван на училището в Попово.”
Журналистите от EBF са поискали постановлението с отказа да бъде изпратено във Висшия съдебен съвет за вземане на отношение.

Както обясних вчера, Стефан Христов е бил командирован от ВСС в НИП, не е имал право да води процесуално-следствени действия по делото “Барселонагейт”. Поискал е прекратяване на командировката си във вторник, 30 май, със задна дата от 29 май - вероятно, за да може в понеделник късен следобед да поиска имунитета на Бойко Борисов. Случаят ще се разглежда от Инспектората на ВСС.

Войната продължава … Иван Гешев с президента срещу Бойко Борисов с мнозинството в парламента.

Соня Колтуклиева

 

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
17 гласували / 70.83%
Радостин Василев
4 гласували / 16.67%
Ваня Григорова
2 гласували / 8.33%