АМЕРИКАНСКА КАНТОРА СЪС СИГНАЛ СРЕЩУ КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА КОРУПЦИЯ. МИИ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ДРУЖЕСТВО HHR ПРЕТЕНДИРА ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ ОТ ВМЗ

Автор: 5 GmediA 19:00, 31 май 2023
Източник: БГНЕС

Срещу Кирил Петков е получен сигнал от водещата американска кантора Hughes Hubbard & Reed (HHR), която се занимава с уреждане на инвестиционни спорове, конфликт на интереси и разследване на корупционни практики,

Сигналът е получен на 09.03.2023 г. по официален куриер в Министерството на икономиката и е с референтен номер 034021.0001-21676. Същият е адресиран до министъра на икономиката Никола Стоянов. В съответствие с официалните документи от американска страна, преписката е връчена на служител на име Д. Димитров в сградата на министерството на ул. „Славянска“ №8.

Документът уведомява за международен правен спор срещу България, включващ Министерството на икономиката и „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – възпрепятстване на правосъдието и подозрение за корупция от български длъжностни лица. В документа са посочени 6 международни акта, свързани с борба с корупцията, по които България е страна и следва да прилага, и 6 пъти се споменава името на Кирил Петков.

В документа присъстват данни, свързани с информация от телефона на Кирил Петков и „сериозни подозрения“, относно свързаността му със сделки на ВМЗ и възможни прояви на корупция. Има множество други препратки за получени от Кирил Петков документи, които впоследствие не могат да бъдат открити в деловодството на министерство на икономиката. Провеждане на срещи, за които не са изготвени паметни записки, разговори и указания давани по телефона лично от Кирил Петков на тогавашния директор на ВМЗ Иван Гецов и т.н. 

Служебния министър Никола Стоянов отказва да предостави исканата от американска страна информация и досега не е отговорил на отправените до него искания, вече осми месец. Известно е, че и преди (по времето когато министър е Кирил Петков), и сега за регистратурата в Министерството на икономиката отговаря един и същи служител.

Според данни на „Филтър“ Никола Стоянов е бил неколкократно известяван за тежкия казус, надвиснал над България, и разкритията, които могат да вкарат страната и ВМЗ в тежък международен скандал, но не само че не е реагирал, а скрива случая и не докладва на министър-председателя.

Първоначалната оценка на американските експерти е за размер на претендираните щети за над 21 млн. долара, но според методиката на ICSID, ако се прибавят лихвите за целия период, пропуснатите ползи, адвокатските хонорари, арбитражи такси и експертизи България може да бъде осъдена за над 50 млн. щатски долара.

От Вашингтон вече са стартирали процедурата срещу страната ни. HHR е подала сигнал пред официалните български власти за казус свързан с уреждане интересите на чуждестранни инвеститори, по които по странен начин изчезват документи и доказателства.

Соня Колтуклиева изпрати запитване до МИИ по посочената публикация. Отговорът е:

В Министерството на икономиката и индустрията са получени две писма по описания от Вас казус. Важно е да се подчертае, че те са от името на Адвокатска кантора – „Hughes Hubbard & Reed”, а не от американска институция, каквито внушения се появиха в публичното пространство.

В писмото си до Министерството адвокатското дружество претендира за нанесени щети от дружеството „ВМЗ“ на „земеделски произведения и друго имущество“.

С писмо номер 99-00-43/23.02.2023 г. е изпратен официален отговор от страна на Министерството до адвокатското дружество. В него е подчертано, че правни спорове, каквито са тези между две търговски дружества, следва да се уредят по съответния законов път. Важно е в тази връзка да се подчертае, че министърът на икономиката и индустрията не е и принципал на „ВМЗ“ ЕАД. Той няма механизъм и законова възможност да се намесва във възникналия спор, още по-малко да бъде арбитър в създалите се взаимоотношения, чието отклонение от нормите се регулира и е от компетенциите на съда.

Допълнително е направена проверка за налична документация за проведена среща от 6 август 2021 г. в Министерството на икономиката по посочената тема. Установено е, че към момента липсват каквито и да е документи, в това число паметна записка от подобен разговор за съответната дата. Възможно е подобна среща да се е състояла и да липсва писмена следа, за което могат отношение да вземат само преките участници в нея. Категорично обаче в системата на деловодството и писмения архив на институцията, липсва подобна информация.

Само Вие изпратихте запитване по темата, затова отговорът е изпратен до Вас, г-жо Колтуклиева.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
18 гласували / 72%
Радостин Василев
4 гласували / 16%
Ваня Григорова
2 гласували / 8%