СЪДИЯ МИРОСЛАВ МИТЕВ ОТ ТЪРГОВИЩЕ Е АРЕСТУВАН ЗА ПОДКУП ОТ 5000 ЛЕВА 

Автор: 5 GmediA 15:27, 28 юни 2023

Съдия от Търговище е задържан с подкуп. Арестът е станал във вторник вечерта, пише Вести.бг.

Служители на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище са оказвали съдействие при процесуално-следствените действия, съобщи директорът на дирекцията комисар Мариан Михайлов.

Съдията е обвиняем за подкуп, задържан е за 72 часа, съобщи на брифинг заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Вчера е постъпил сигнал към комисията по противодействие на КПКОНПИ, че магистрат от Търговище е поискал подкуп, допълни Кръстев пред журналисти.

На място става ясно, че е поискан и получен подкуп от Окръжен съд - Търговище от член на Висшия съдебен съвет. Поводът за подкупа е с цел да се намали присъда за лишаване от свобода - от година и половина до 4 месеца.

След оглед, протоколът по установяване за претърсване и изземване, е намерена сумата от 5000 лв. в автомобила на магистрата. Парите са били белязани.

Предстоят разпити на свидетели. В четвъртък ще бъде преценено дали да се поиска от съда постоянното задържане на обвиняемия. 

Има образувано досъдебно производство по случая. Казусът е от компетенциите на Софийската градска прокуратура, тъй като става дума за престъпление, извършено от магистрат, обясни председателят на Окръжния съд в Търговище съдия Татяна Даскалова. 

„Колегата не е на работа тази сутрин, има насрочени второинстанционни дела за днес, те ще бъдат отложени за по-късна дата“, посочи Даскалова. По думите й колегията е потресена от случилото се. 

Съдия Мирослав Митев има над 20-годишен опит в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Близо 10 години е бил в Районния съд в Попово. 

На по-късен етап днес се очакват подробности по случая. По предварителна информация става дума за подкуп от 10 хил. лв. Половината от сумата е предадена на паркинг на търговска верига в областния град. 

В началото на 2021 г. Мирослав Митев бе кандидат за поста председател на Окръжния съд в Търговище. В конкуренция със съдия Татяна Даскалова той е получил два гласа от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, показва справка. 

Тагнато в: съдия , подкуп

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 87.5%
Не
1 гласували / 12.5%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%