ЯВОР КОЛЕВ, "КИБЕРСИГУРНОСТ": КАТЕГОРИЧНО НЯМА ИЗТИЧАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ ОТ "ЛЕВ ИНС"

Автор: 5 GmediA 09:29, 13 юли 2023

„Категорично няма теч на лични данни от "Лев Инс". Нивото на киберсигурност е на много високо ниво“, обясни в „Тази сутрин“ Явор Колев, директор на "Киберсигурност" в застрахователното дружество.

Според него изпратеният до медии списък, който съдържа имена, адреси, телефони и номера на лични карти на хора, не е измислен.

„Такива бази данни циркулират в тъмната мрежа от много години. Беше атакуван Търговският регистър, бяха откраднати данни от НАП. В тези списъци се съдържат данни, които застрахователната компания „Лев Инс“ не събира – това са номерата на личните карти на клиенти. Няма застрахователна компания в България, която да ги събира“, коментира той.

„Този хакер т. нар. Емил Кюлев извършва акт на отмъщение, защото нашата компания е основната компания по киберсигурност в България, в която работят много изявени специалисти по киберсигурност. Преди година установихме кое е лицето зад псевдонима Емил Кюлев и събрахме доказателства за престъпната му дейност. Материалите бяха предадени на правоохранителните органи. Това лице напусна страната и се укрива от правосъдието. Това е мотивът му да атакува „Лев Инс“, добави Явор Колев.

Според него няма откраднати на лични данни и затова не са изпращани сигнали. 

„Тук има една база данни, за която се твърди, че е на „Лев Инс“. Има данни на хора, които са над 100 години. Естествено, че на са клиенти. Аз си направих труда да проверя дали моето име и ЕГН фигурира в тази база данни и не фигурира. Аз съм клиент на „Лев Инс“ от 2000 година, когато си застраховах автомобила“, посочи той.

***

Хакер е публикувал лични данни, за които твърди, че са на клиенти на „Лев Инс“, съобщи изданието "Капитал". От застрахователната компания отричат.

Тагнато в: Явор Колев , хакери

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 87.5%
Не
1 гласували / 12.5%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%