МИНИСТЪРЪТ НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА: ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СЕ НАДЯВАМЕ ДА РЕАЛИЗИРАМЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА 3 МЛРД. ЛЕВА, КОИТО ЩЕ РАЗКРИЯТ 5200 РАБОТНИ МЕСТА 

Автор: 5 GmediA 10:49, 14 юли 2023

Амбицията на министерството на иновациите и растежа е да превърне България в дестинация за високо технологични инвестиции. Това заяви пред Нова телевизия ресорният министър Милена Стойчева.

„Имало е застой от 2 години, България не беше стабилна среда заради липсата на редовно правителство и невъзможността да бъдат предприети устойчиви и дългосрочни мерки. С новата визия, която представяме, виждаме сериозен интерес от Европа и други страни. Подготвяме 39 проекта на стойност 3 милиарда лева. Очаква се да бъдат разкрити 5200 работни места. Това са инвестиции, които се надяваме до края на годината да реализираме”, каза Стойчева.

Тя обясни, че от началото на годината са реализирани 13 броя инвестиции, с обща стойност 190 милиона лева. Те са в области като Търговище, Бургас, Видин, Хасково. Инвестициите досега обаче били по-скоро в производството и преработвателната промишленост.

„Новите инвестиции са основно в сферата на информационни технологии, здравеопазване, складиране, логистика и производство. Индустрия 4.0. Тези, които ще бъдат носители на иновациите в следващите години”, каза Стойчева.

Тя смята, че може да се свърши и по-добра работа в посока на привличане на инвестиции.

„Ние имаме достатъчно основание да изведем на преден план нашия потенциал, който е свързан също и с научно-развойна дейност, която е в основата на съвременното поколение иновации. И това сме заложили в програмите, които предстоят да бъдат отворени за финансиране. Имаме всъщност много голям финансов ресурс, който ще бъде насочен точно в тази посока”, обясни министърът.

„Нашата цел като министерство е наистина да ребрандираме България. Първо като добра дестинация за инвестиции, в която инвеститорите да се чувстват спокойни, уверени и да поставят цели, така че тук да развиват по-скоро научната си и развойна дейност, проекти с добавена стойност, а не да бъдем дестинация, която да осигурява по-евтина работна ръка. Това за да се случи, трябва наистина да изработим новия модел и да поставим на преден план този вид компании, този вид продукти и услуги, които са отличаващи и които също създават висока добавена стойност,

така че България да бъде атрактивна за инвеститорите като място, от което те в последствие ще направят скок или ще развиват своите компании в други направления и в други региони”, каза министърът.

Относно проекта за Доброславци, за който служебният кабинет говореше за между 1000 и 3000 работни места, министър Стойчева каза, че в момента се обсъжда, тъй като част от работата по инвестициите и развиване на тези индустриални зони е съвместна с Министерството на икономиката и индустрията.

„Ние имаме заложени в програмите за финансиране точно програми, които са ориентирани към инвестиции и финансиране в индустриалните зони. По Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите растежа разполага с 1 милиард лева до края на годината. Така че ние в рамките на плана за възстановяване ще открием много скоро последната процедура, която е свързана с развиване на решения в областта на кръговата икономика. И там компаниите и малки и средни предприятия, микро-предприятия, средни предприятия и големи ще имат възможност да кандидатстват,  за да развиват и подобряват решенията си, които са свързани с това да се придвижат по-бързо към кръгова икономика и оползотворяване на ресурсите, които са част от производствата досега”, каза министърът.

Тя призна, че сме изостанали и от министерството се опитват да наваксват.

„До дни, предстои да открием новите програми, които са по „Конкурентоспособност” - за иновации в предприятията. В края на лятото да можем да отворим и другите програми, които са свързани с наука и бизнес и развиване на иновации посредством взаимодействие между научните и следователските центрове. Там също има предвидено доста сериозно финансиране. Като цяло Министерството на иновациите и растежа има финансов ресурс. Разполага с бюджет от 6 милиарда и 100 милиона лева, които да бъдат в рамките на програмния период, които да бъдат инвестирани и предоставени на микро, малки, средни предприятия, в посока на това да развиват капацитета си, да разработват и внедряват иновации, както и да си взаимодействат с научните и следователски организации”, каза Стойчева.

Тя коментира и страховете от изкуствения интелект.

„Естествено е хората да се притесняват от това, тъй като всяка нова информация може да бъде в първия момент застрашаваща. Но това, което бихме искали да подчертаем - изкуственият интелект има своето естествено присъствие и развитие. Това е технология, която напредва, която все повече ще навлиза в нашия живот. Това е естественото развитие на технологиите. И нашето министерство, наред с други министерства, предвижда организирането на специална конференция, която от една страна да предостави познанието и възможностите за това какви са предимствата в използването и инвестицията в изкуствения интелект, в развиването му, като технология за обществото, както и за всеки един от нас", каза Стойчева. 

„Много важно е хората да бъдат образовани по темата. Когато не познаваме нещо, естествено е да се страхуваме от него. Ние се надяваме да предоставим възможности, за да могат всички граждани да получат от една страна образованост, от друга страна - шанс да се срещнат и да се запознаят. Особено малките и средни предприятия предвиждаме програма, която да позволи дигиталната трансформация и използването на всички тези технологии в тяхното развитие, така че те да могат да бъдат в крак с тенденциите в световната икономика, в тенденциите на пазара и да отговорят на очакванията, които включването на тези нови технологии предоставят в момента и изискват от нашите граждани, както и от компанията", каза министър Стойчева. 

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%