ОТ 2025 ГОДИНА БРИТАНЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПЪТУВАТ СЪС САМОЛЕТ С НУЛЕВИ ЕМИСИИ 

Автор: 5 GmediA 16:11, 17 юли 2023
Източник: БГНЕС

От 2025 г. британците ще могат да пътуват със самолет с нулеви емисии, съобщава „Дейли мейл“.

Противоречивият британски предприемач Дейл Винс стартира Ecojet - компания, която той описва като "първата електрическа авиокомпания в света".

Ecojet ще извършва чартърни полети между Саутхемптън и Единбург със самолети, оборудвани с водородни електрически двигатели, а пътниците ще се хранят с растителна храна, сервирана от персонал в екологични униформи.

Скоро след това ще последват полети до континентална Европа, а крайната цел са пътувания на дълги разстояния до САЩ и Азия.

Винс е мултимилионер, веган екомагнат, който е дарил пари на Лейбъристката партия и на активистите за климата "Просто спрете петрола".

Проектът му поставя началото на "авиационна революция", като за първи път прави възможно пътуването със самолет с нулеви въглеродни емисии.

"Въпросът как да се създаде устойчиво въздушно пътуване тормози зеленото движение от десетилетия, а Ecojet е най-значителната стъпка към решение досега", казва Дейл. "Желанието за пътуване е дълбоко заложено в човешкия дух, а полетите без емисии на C02, задвижвани от възобновяема енергия, за първи път ще ни позволят да изследваме нашия невероятен свят, без да му вредим“.

Флотът на Ecojet ще се състои от два размера конвенционални самолети - самолет с 19 места и самолет със 70 места, които са модернизирани с водородно-електрически задвижващи системи.

Подобно на флотилията, която се изпробва от британско-американската фирма ZeroAvia, водородните горивни клетки на борда използват химическата енергия на водорода за производство на електроенергия. Тези водородни горивни клетки произвеждат енергия чрез смесване на водород и кислород, който се осигурява от въздуха, посредством химическа реакция. Единственият отпаден продукт, който се получава при този процес, е вода, за разлика от традиционната авиация, която има голям принос за емисиите на парникови газове.

След като бъде модернизиран, самолетът ще работи със същата мощност като преди, но със 100% намаление на емисиите на CO2 и други емисии.

Решението да се използват повторно стари самолети, вместо да се строят нови модели от нулата, ще спести 90 000 тона въглероден диоксид годишно. Полетите ще излитат от съществуващите летища в Саутхемптън и Единбург, което означава, че няма да се налага да се строят нови летища.

На борда на самолетите ще бъдат предприети мерки за допълнително намаляване на въздействието на авиационната индустрия, включително сервиране на храна на растителна основа, премахване на пластмасата за еднократна употреба и издаване на екологични униформи на персонала. В тях ще се използват материи, които не замърсяват планетата, т.е. няма да съдържат кожа и вероятно ще съдържат "етично добити и отгледани памучни влакна", каза Винс.

Тъй като електрическите двигатели са почти безшумни, пътниците на борда ще изпитат по-спокоен и релаксиращ полет - идеален, ако имат нужда от бърза дрямка.

В същото време хората на земята, като например летищния персонал или местните жители, няма да усещат миризмата на гизгорели изкопаеми горива.

Винс е инвестирал първоначално около 1 млн. паунда в компанията и ще набере допълнителни средства през следващата година, казва той.

Цената на полетите не е потвърдена, но той заяви: "Ще съпоставим цените със съществуващите полети, така че всички да могат да си ги позволят".

Ecojet всъщност ще започне да функционира от следващата година; първите ѝ полети обаче изобщо няма да са с нулеви емисии, а ще разчитат на замърсяващи турбинни двигатели. Самолетите на фирмата ще бъдат оборудвани с водородно-електрически двигатели едва след като бъдат одобрени за експлоатация от Службата за гражданска авиация (САА). Първите преоборудвания ще бъдат извършени през 2025 г., една година след началото на полетите през 2024 г., което означава, че през първата година от експлоатацията Ecojet ще лети с конвенционални самолети с високи емисии, както всяка друга авиокомпания.

Понастоящем на авиацията се падат около 3% от световните емисии на CO2, но цялостният й принос към климатичната криза се оценява на три пъти повече поради височината, на която се намират самолетите, когато отделят парникови газове.

Според Винс това "колосално" отрицателно въздействие върху планетата ще бъде премахнато завинаги, когато се докаже жизнеспособността на електрическите въздушни превози. Той предвижда авиационната индустрия като цяло да последва примера на неговия проект Ecojet и в крайна сметка да въведе електрически самолети.

Винс е собственик на компанията за вятърни електроцентрали Ecotricity Ltd., която го превърна в един от най-богатите бизнесмени в Обединеното кралство, на стойност над 100 млн. паунда. Той също така е собственик и председател на Форест Грийн Роувърс в Глостършир, наричан първия в света футболен клуб с неутрални въглеродни емисии.

Но той се превърна в противоречива фигура заради връзките си с активистите за борба с климатичните промени Extinction Rebellion и Just Stop Oil, на които е правил дарения. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%