НАД 75% ОТ РОДИТЕЛИТЕ СПОДЕЛЯТ ДЕЦАТА СИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ 

Автор: 5 GmediA 11:42, 21 юли 2023

Над 75% от родителите споделят децата си в социалните мрежи. 8 от 10 родители имат последователи, които не познават. С тази статистика започва една кампания на Deutsche Telekom, показваща тъмната страна на виртуалния свят.

В клипа, споделен преди две седмици, се демонстрира как лице на дете може да се използва за различни цели, гласовете могат да се копират и служат като нови инструменти за измама. Всичко това вече е възможно благодарение на изкуствения интелект. Снимките на деца могат лесно да попаднат в полезрението на педофили и да се разпространяват в техни групи.

Преди месеци Би Би Си публикува няколко статии, в които споделиха историите на хора, които са жертви на „дийп фейк“ технологията. КейтАйзъкс е една от тях – случайно открива, че са използвали лицето ѝ при създаване на порноклип.  Под клипа е разкрита и нейна лична информация – адресът ѝ. Следват заплашителни коментари, които още повече влошават ситуацията.

През 2019г. 30-годишната жена създава събралата хиляди последователи кампания #NotYourPorn. При едно от последните си разследвания Би Би Си открива, че педофилите продават фалшивите си материали, създадени чрез изкуствен интелект, в платформи като „Патреон“.

„Дийп фейк“ технологията набира все по-голяма популярност. Хората сами искат и поръчват манипулирани клипове на свои партньори, съседи, колеги и дори на семействата си, пише oще Би Би Си. Пред британската медия специалист от сектора на новата технология споделя, че фалшивите клипове удовлетворяват в най-голяма степен фантазиите на своите поръчители и  точно затова заявките многократно растат.

Той споделя, че самоличността на някой може да бъде открадната дори през zoom среща – когато жертвата гледа директно в камерата.

Дори първоначално „дийп фейк“ технологията да се е използвала за смешни клипове и политически манипулации, днес 96% от тях са с порнографско съдържание, разкриват от фирмата за киберсигурност „Дийптрейс“.

Видео

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
6 гласували / 100%
Васил Терзиев
0 гласували / 0%
Карлос Контрера
0 гласували / 0%