МИНИСТЪР ВЪТЕВ: ПРОВЕРКАТА НА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

Автор: 5 GmediA 12:43, 12 август 2023
Източник: bTV

След широко обявяваните месеци наред, но неприети от Народното събрание мерки, обявени от служебният кабинет "Донев", сегашното редовно правителство пак ще бори спекулата. Това стана ясно от изявление на министъра на земеделието Кирил Вътев пред bTV.

"До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно - инспектори от БАБХ и НАП. Резултатите от тази проверка ще са много интересни", обяви той.

Вътев даде пример - в петъчния ден е бил проведен консултативен съвет по плодове и зеленчуци в земеделското ведомство, като всички фермери са изявили желание подобни проверки да има.

Министърът напомни, че вчера на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Вътев посочи, че резултатите от проверки ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. "Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка", коментира министърът.

Министърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите,  за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети. Той посочи, че взе повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът изтъкна необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес, като посочи, че това няма да е бързо и лесно.

Вчера, след заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи, позовавайки се на данни на браншова организация, че към момента на пазара в страната 40 процента са българските плодове и зеленчуци, а 60 на сто – вносните. Мисля, че това е много притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет, заяви тогава министърът.

Тагнато в: Кирил Вътев

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
17 гласували / 70.83%
Радостин Василев
4 гласували / 16.67%
Ваня Григорова
2 гласували / 8.33%