НУРГЮЛ САЛИМОВА ЗАЕ ВТОРОТО МЯСТО НА СВЕТОВНИЯ ТУРНИР ПО ШАХМАТ В БАКУ 

Автор: 5 GmediA 17:07, 21 август 2023

Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по ускорен шах от тайбрека на финала на Световната купа по шахмат в Баку. Така 20-годишната българка с 1,5:2,5 точки зае второто място в турнира, което е най-големият ѝ успех при жените.

Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина успя да спечели пешка предимство, което се оказа решаващо в ендшпила. В него рускинята успя да направи две проходни пешки и на 105-ия ход игралата с черните фигури Нургюл беше принудена да се предаде.

За успеха си нашата шахматистка получи 35 хиляди долара от наградния фонд.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната възпитаничка на Живко Желев при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

С класирането си за финала на Световната купа и родената в село Крепча Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година.

Тагнато в: Нургюл Салимова
Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%