РОСИЦА МАТЕВА: СОФТУЕРЪТ НА МАШИНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАДГРАДЕН ЗА ГЛАСУВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ И ЦИК ВОДИ РАЗГОВОРИ СЪС СЪЗДАДЕТЕЛЯ МУ 

Автор: 5 GmediA 09:16, 29 август 2023
Източник: БГНЕС

„Трябва да бъдем готови за организирането на изборите с машини и хартиени бюлетини. ЦИК трябва да е готова да организира изборите по начина, предвиден в Изборния кодекс.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

„Проблеми със софтуера на машините не бих казала, че има. Когато той беше купуван, в Изборния кодекс се предвиждаше, че с него ще се гласува в избори за Народно събрание, президент и вицепрезидент. Сега трябва да бъде надграден. ЦИК работи активно по въпроса. В разговор сме със създателя на софтуера, който единствено знае как да го направи“, добави тя.

„Предполагам, че до 10 дни ще имаме готовност да се обяви поръчка и да се сключи договор с фирма, която да надгради този софтуер. В някои секции в Столична община ще се гласува с четири бюлетини – кмет на кметство, кмет на район, кмет на община и за общински съветници. В останалите ще се гласува с три бюлетини – кмет на община, кмет на кметство и за общински съветници. Няма да има пет гласувания, както се тиражира“, посочи Матева.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, трябва да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, за да бъде включен в Избирателния списък.

Според нея има време ЦИК да организира местните избори. В момента се назначават членовете на общинските избирателни комисии.

„По-скоро ще се гласува отново с една карта. Избирателят ще има възможност да гласува на всички видове избори. Няма възможност член на СИК да стои до машината“, категорична е тя.

От повече от 10 години ЦИК препоръчва да се предвиди по-дълъг срок между първи и втори тур. Това е било предлагано и за президентските избори. Сега отново е изпратена препоръка.

„Анализирали сме и сроковете в Европа. Ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно. Справяме се и със 7-дневния срок“, допълни Росица Матева.

„Гласуването зад паравани беше въведено през 2022 година. Според чл. 18 на Изборния кодекс органите на изпълнителната власт осигуряват технически секционните избирателни комисии с цялата техника, книжа и материали. Ако параванът не е материал, който трябва да бъде осигурен, аз не знам какво е. Всичко това се осигурява от изпълнителната власт и това е откакто се организират избори в България. Ние от ЦИК смятаме, че това трябва да е така. ЦИК и Министерският съвет ще определят изисквания за параваните. Кой ще ги произведе – ще решат органите на изпълнителната власт“, уточни говорителят на ЦИК.

И на тези избори ще има видеонаблюдение. Ще се проведе обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%