СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: СТОЯН БАУМАЙЕР, ЗАЩИТНИК НА ВАСИЛ БОЖКОВ, ИЗКАРВА САЩ - РЕКЕТЬОР! ВКАРВАТ ТЕ В “МАГНИТСКИ” - ПРАВИШ ДАРЕНИЕ - ИЗКАРВАТ ТЕ

Автор: 5 GmediA 12:05, 30 август 2023
Източник: bTV

Днес цял ден смятам да говоря само на английски език.

Ще си пусна американския химн, ще си закача американския флаг на прозореца, ще си направя бъргър и ще си купя Budweiser.

Хип-хип, ура!

Ще отида до “Козяк” и ще попитам може ли да им дам някаква информация, нещо да им разкажа, някоя история да им надипля … защото се чувствам непълноценна и ненужна. Как така толкова хора ги информират и питат, само аз стоя настрани… прехвърлих на “попрището жизнено средата” и още не съм докладвала нищо в ПосолствоТо.

Ей, на - Кирил и Асен колко далеч стигнаха със съмнителните си способности и смехотворен политически потенциал, защото всичко съгласуват с ПосолствоТо.

Давам идея: ПосланикЪт да стане кръстник на детето на Лена-на-Киро-и-Миро. Найс, а?!

Как ме осени гениалната мисъл да се предложа на ПосолствоТо?

Гледам днес по БТВ интервюто на Канна Рачева със Стоян Баумайер, адвокат, пристигнал на 25 август от Дубай с Васил Божков, който го е наел през 2021 година да го “извади от списъка “Магнитски”.

Адвокатът обяснява: “Решението на моя клиент да се прибере в България беше взето миналата година октомври месец. И ние почнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около Нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме, заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.”

Я, гледай ти. Значи, Държавният департамент първо вкарва Васил Божков в позорния списък “Магнитски”, тоест: забранява на олигарха да стъпва в САЩ, блокира сметките му в американски банки, задължава приятелските страни да приложат спрямо него всякакви репресивни мерки, да вкарат в “черен списък” съдружниците и бизнес-партньорите му… И изведнъж - Вашингтон започва да се грижи за живота и сигурността на същия този санкциониран Васил Божков?!

Това, че е шизофренично - шизофренично е. Но дали е вярно?

Да се говори от името на Америка и на американските власти в България е национален спорт.

СБ: Моя клиент от повече от 2 години съдейства на 100% със американските власти”.

Как така американски служители разпитват български гражданин в държавата Обединени арабски емирства? Кои са те? Дипломати от ПосолствоТо в Абу Даби ли, агенти на CIA или на FBI International ли, колеги на Джеймз О’Брайян от State Department ли?

СБ: Американските власти не са го поощрили, не са му казали: „Хайде отивай си сега“, но просто му казаха, че според тях сега времето е по-подходящо, отколкото преди една година. Смяната на главния прокурор, реформите, които още ги чакаме на съдебната система…

Ехааа, в такъв случай Иван Гешев трябва да се почувства обиден, а Борислав Сарафов - поласкан. Не ли?!

До момента сме представили … над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам… Лични материали, бизнес, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко… e-mail-и, каквото си помислите. Записи…Записи…

Какво излиза, че за САЩ гангстерът Васил Божков, отломка от най-мракобесните групировки на криминалния преход в България, е VVVIP - изключително важна персона, направо историческа. Отделя се ресурс на американския данъкоплатец, за да се прошнурова и пронумерова всичко казано от някой, който не си е плащал данъците в България.

Айде, стига, моля ви се! То бива-бива изхвърляния, за да си заслужиш огромния хонорар, но чак пък толкоз?!

И сега - внимание! Става наистина страшно! Страшно смешно.

КР: Средата на септември какво още трябва да даде като информация на Съединените щати?

СБ: Това не мога да го кажа, не мога да кажа…

КР: Не можете или не искате?

СБ: Нямам право. Без негово разрешение не може, не можем да кажем. Не само съдействие.

КР: А и? Какво още?

СБ: Mea culpa, обещание, глоба.

КР: Каква е глобата, която той ще плати?

СБ: Не мога да кажа.

КР: Пак да попитам, не можете или не искате?

СБ: Не мога да кажа, защото още не е определена.

КР: Той трябва да плати такса спокойствие?

СБ: Да, но не не. Това не е нещо… извънредно. Това не са някакви милиони. Не, не си мислете. Просто той трябва да ги даде на благотворителни, не… на неправителствени организации.

Съединените американски щати в ролята на рекетьор?!?!?! Мили Боже! Вашингтон те вкарва в “Магнитски” - правиш дарение на NGO - изкарва те от “Магнитски”!

… Ей-ей-ей, престанете да спекулирате с името на Америка, американските власти, Държавния департамент - това е “непозволено увреждане”!

Престанете да унижавате интелигентността на зрителите!

Престанете да ни мислите за идиоти. Да, тези, които ви интервюират безкритично, които ви вярват, които Ви се плашат - са кръгли идиоти. Но не и всички останали.

П.П. Днес няколко пъти Канна Рачева обяви, че има 3 начина за изваждане от списъка “Магнитски”. Не, няма нито един.

Аз съм първата българска журналистка, която направи интервю с Бил Браудър, инициатор и автор на Global Magnitski Act. Няма начин да се излезе от санкционния списък. Веднъж някой е успял - за една седмица - върнат е обратно. Няма повече такъв случай.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%