ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ НА СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА С ГОВОРИТЕЛЯ НА СГП ХРИСТО КРЪСТЕВ ЗА АТЕНТАТА СРЕЩУ ИВАН ГЕШЕВ, УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ И ДЕЛАТА СРЕЩУ ВАСИЛ БОЖКОВ

Автор: 5 GmediA 20:23, 30 август 2023
Източник: ПИК

На 29 август - денят, в който започнаха разпитите на Васил Божков в Националната следствена служба, Соня Колтуклиева, по време на директно излъчване от студиото на ПИК ТВ, в което бяха още: Недялко Недялков и Асен Рашков, позвънѝ на говорителя на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев. Ето техния разговор:

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА:  Добър ден! Търся прокурор Кръстев.

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Здравейте! Аз съм.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Соня Колтуклиева съм, журналистка. В момента, прокурор Кръстев, сме в ефира на ПИК ТВ. Мога ли да Ви отнема 10-15 минути по някои много важни въпроси за българското общество?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, разбира се. Задайте своите въпроси.  

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Кажете, моля, Васил Божков доброволно ли се прибра в България или е бил екстрадиран най-сетне, след като прокуратурата, под ръководството на бившия главен прокурор Иван Гешев,  отправи няколко искания към властите в Обединените арабски емирства той да бъде върнат в България.

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: В рамките на вчерашния ден ( б.а. 28 август) късно са пристигнали документи от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР и в момента се превеждат и анализират и на по-късен етап в рамките на днешния ден ще излезем от Софийска градска прокуратура с официална информация дали г-н Божков е ексрадиран от ОАЕ в България.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Какви са Вашите впечатления? Предполагам, че вече имате поглед върху тези документи. Екстрадиция или доброволно прибиране?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Терминът, който е използван на английски език е екстрадиране.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Разбирам. Яви ли се в 13:00 часа обвиняемият Васил Божков, заедно с адвоката си Георги Гатев, на „Черковна“, за да бъде разпитан в Националното следствие.

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, днес г-н Божков се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство, което се ръководи от Софийска градска прокуратура и доколкото знам и към настоящия момент продължава неговият разпит.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: До колкото пък ние в ПИК знаем, това досъдебно производство е свързано с обвиненията, отправяни задочно от Васил Божков от Дубай, многократно, срещу бившия премиер и бившия финансов министър, че се е налагало да ги подкупва, за да може да развива хазартния си бизнес. 

Разпитвани ли са Бойко Борисов и Владислав Горанов по тази тема, каквато информация имаме ние в ПИК?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, до както знаете,  през 2021 година беше образувано досъдебно производство в случай на неотложност от органите на МВР, след което ръководството пое Софийската градска прокуратура и е направила необходимите действия по разследването, включително и разпит на господин Борисов и господин Горанов.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Какви други хора са били разпитвани по това дело досега?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Разпитвани са доста хора, включително и от охраната на господин Божков и от служители на Министерство на финансите, също така.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Когато се видяхме,  през октомври миналата година, на четири очи със Кирил Петков, той ми каза, че за да се стигне до ареста на Бойко Борисов и Владислав Горанов на 17 март, единственото, с което са разполагали, са разкази на портиер на Министерство на финансите, на шофьор, секретарка, че са виждали Васил Божков да влиза при Владислав Горанов. Някаква информация в повече има ли вече в Държавното обвинение?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Не чух последния въпрос. Питате дали във СГП има разпит на свидетели, които твърдят, че са виждали господин Божков да влиза в кабинета на господин Горанов ли?

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Имало е такива свидетелства и пред Кирил Петков миналата година. Въпросът е, разбира се, основният въпрос: дали тези свидетели са казвали, че са виждали предаване на пари от Васил Божков на Владислав Горанов? Разполага ли Държавното обвинение с такава информация?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Не, такива свидетелски показания не са депозирани по досъдебното производство.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА:  Вие като прокурор вероятно няма да се съгласите с мен, но в такъв случай излиза, че е “дума срещу дума”? Думата на Бойко Борисов и Владислав Горанов, че не са взимали подкупи. Думата на Васил Божков, ако препотвърди, че е давал подкупи. Така ли е?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, точно така. Излиза, че е “дума срещу дума”, но всички обстоятелства, които бъдат изложени в разпитите на свидетели, трябва да бъдат проверени чрез другите способи за доказване и да се прецени на коя от двете тези и твърдения би следвало да се даде вяра.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Да обясним на зрителите, включително и аз не съм наясно, какво значи „други способи“ за проверка?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Че трябват разпити на други свидетели и чрез видеотехнически експертизи, или други доказателства, които биха подкрепили едната или другата теза.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Прокурор Кръстев, имате ли за сега информация, че Васил Божков разполага със аудио или видео записи на тези срещи?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: До колкото неговия разпит в качеството на свидетел все още не е приключил не мога да предоставя такава информация.( б.а. във вторник и сряда, Васил Божков е обяснил на наблюдаващия прокурор, че не разполага със записи). 

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Кажете, моля Ви, защото какво ли не се превърта из медиите и по “жълтите павета”, колко са сериозните обвинения срещу Васил Божков? Колко са делата? Какво даде основание на Вашия колега онзи ден, при гледане на мярката за неотклонение, да каже, че е имало кореспонденция между Васил Божков и Евгени Пригожин?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Към настоящия момент в СГП има три дела, по които господин Божков е обвиняем. Първото дело е за таксите от хазартна дейност. Второто дело е за организирана престъпна група за извършване на престъпления против личността – изнасилвания, убийства и изнудвания. А пък третото дело касае пране на пари и противозаконно държане и търговия с културно-исторически ценности. 

Доколкото разбрах от колегата, който е наблюдаващ по досъдебното производство, по което в събота се разгледа мярка за неотклонение, той е изложил тези твърдения, за които Вие споменахте, за да обоснове опасност от укриване на обвиняемия, ако бъде постановена друга мярка, различна от задържане под стража.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: На 5 септември, до колкото знам, ще се гледа отново в съда мярката за неотклонение на Васил Божков. За сега имам информация от Съда, че е много възможно той да бъде пуснат под гаранция. На Вас това струва ли Ви се възможно?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Не знам от къде имате тази информация.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА От Съда.

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: На мен ми се струва недостоверна, тъй като Съда следва да се произнесе, след като се запознае със становищата на Прокуратурата и на Защитата и на базата на техните становища и материалите по делото да вземе своето крайно решение.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Простете моята неосведоменост, но по тези три дела предстои ли гледане на три мерки, защото това второ дело, за което говорите, за убийство и изнасилване, е доста тежко?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Не, по другите дела не предстои да се внасят искания, към настоящия момент, за постановяване на нови мерки за неотклонение, задържане под стража, тъй като към настоящия момент обвиняемият Божков е задържан под стража и тук липсва основанието по другите дела да се иска отново задържането му, тъй като няма реална опасност да се укрие или да извърши престъпление, до колкото по това дело, което е на колегата, по което се разглеждаше мярката в събота, той вече е задържан.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Да. Логично и естествено е да е така. Възползвам се от това, че имам шанса да разговарям с Вас, за да Ви попитам: какво се случи с разследването на безпрецедентния бомбен атентат срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на 1 май тази година?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Разследването продължава, като СГП извършва съвместни действия заедно с Интерпол. 

Анализира се голям обем от информация и в първия момент, в който има какво да се съобщи от СГП като нова информация, ще бъде направено. 

Към настоящия момент няма лице, което да е заподозряно и съответно да е докладвано за преценка за привличане в качеството му на обвиняем.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Защо Интерпол? Защото се предполага, че чужденци са свързани с поставянето на взрива или защото са избягали в чужбина извършителите?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Интерпол, тъй като същата институция може да окаже логистична подкрепа и може да извърши анализа на този голям обем данни, които са събрани по разследването.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Според Вашата професионална преценка на прокурор, колко близко сте до извода кой е извършителя, кой е поръчителя на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Вижте, има още съществени действия по разследването, които следва да бъдат извършени.  След събирането на всички факти и обстоятелства, които са предмет на разследването, може да се излезе с такова становище.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА Бърза ли се, бави ли се разследванет?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Нито едното от двете, работи се така, както трябва да се работи всяко едно разследване.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Прокурор Кръстев, близо ли сте до разкритието кой застреля Алексей Петров?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Разследването и по това тежко престъпление също така продължава. От СДВР и ГДНП извършват сериозен обем оперативно-издирвателни мероприятия, но до настоящия момент отново няма лице, което да е заподозряно като реален извършител или, евентуално, поръчител на убийството. 

В момента, в който бъде извършен такъв доклад, наблюдаващият прокурор от Градска прокуратура, следва да прецени дали има достатъчно доказателства за привличането му в качеството на обвиняем и ако това се случи, ние задължително отново ще информираме всички, че е стигнато до извършител на престъплението.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Тъй като се въртят в медиите и публичното пространство какви ли не фантасмагории и теории на конспирацията, нека да уточним заедно с Вас, какво се е случило през този ден? Алексей Петров е бил заедно с Мирослава Михайлова, без охранителите си, по екопътеката от “Щастливеца” към “Алеко”, когато внезапно се е появил колоездач, в маскировъчни дрехи, маска и е стрелял с пушка в дясното око и в тялото на Алексей Петров, а по-сетне и срещу Мирослава Михайлова, която е още в „Пирогов“, Господ здраве да й дава?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: За съжаление това, което изложихте като факти, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека, тъй като се работи по горещи следи и изнасянето на тези факти, които са от разследването, би попречило за разкриването на обективната истина и за установяването на извършителя, съответно.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Да очакваме ли в скоро време да имате информация, която да предоставите на обществеността?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: При положение, че МВР установи лице, което е заподозряно, следва да докладва на СГП и в момента, в който това се случи, ще бъдете уведомени.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Т.е. да отправим засега въпросите си към вътрешния министър Калин Стоянов? Те са водещите в разследването?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, те следва да разкрият престъплението и в момента, в който установят лице, което да е съпричастно към престъплението, да докладват доказателствата на прокуратурата, за да извърши преценка дали те са достатъчни, за да се привлече лицето в качеството на обвиняем.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Прокурор Кръстев, вероятно съм единствената журналистка, която сериозно се интересува от личността на един Ваш колега, Стефан Христов, който нашумя покрай т. нар. дело „Барселонагейт“. Аз успях с документи да докажа, че той, в деня 30 май, когато е поискал от главния прокурор Иван Гешев да да се свали имунитета на Бойко Борисов заради прословутото дело „Барселонагейт“, е бил командирован в Института по правни инициативи, не е имал право да стори това. По-късно установих, че е работил една събота без да информира административния ръководител на СГП, че той и още четирима или петима служители работят по делото, правят разпити, изземват техника и какво ли не още, без уведомление. Направих интервю с него по телефона, той отказа да ми отговори защо е сторил всичко това. По-късно вие от СГП излязохте с официално съобщение, че той е бил отстранен от делото. Позволявам си да Ви кажа нещо, което е обществена тайна и едва ли ще го чуете и Вие за първи път. Подобни случаи създават усещането за “поръчкови прокурори”, защото до март, април тази година, всичките документи, които е предоставял на заместник-главните прокурори, за да бъдат показани в станалата прочута вече подкомисия ЛИБЕ, името Бойко Борисов изобщо не присъства. И изведнъж Бойко Борисов започва не само да присъства, но се иска и неговото наказание, така да се каже – сваляне на имунитета и започване на наказателно производство.

От документите, с които аз разполагам, би следвало прокурор Стефан Христов да знае, че дори да е имало през 2013 година някакво престъпление, свързано с тази къща в Барселона, давността е изтекла през март т.г. Защо през май, три месеца по-късно, след като е изтекла абсолютната давност от 10 години, той се включва във войната Иван Гешев – Бойко Борисов на страната на Иван Гешев? 

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: За съжаление, аз не мога да отговоря от името на колегата, когото споменахте, но както беше изтекла информация в медиите, че всъщност колега от Софийска апелативна прокуратура е констатирал определени нарушения от наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“ към юли месец тази година, го е отстранил като е указал на административния ръководител на СГП да се определи екип, избран на случаен принцип, от нови прокурори. Към настоящия момент има определени трима прокурори по това дело, които следва да продължат по-нататъшния ход и да извършат преценка дали е извършено престъпление и какво е. Относно обстоятелството, което твърдите, че е изтекла относителната давност за престъплението, за което е образувано делото, до колкото си спомням мисля, че беше образувано за пране на пари по основния състав, където относителната давност е 10 години. Ако се твърди, че деянието е извършено 2013 година, в зависимост от кой месец на 2013-та година, то 10-годишният относителен период на давност изтича тази година.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Той е изтекъл, според мен, март месец. Моля да проверите, защото ще продължаваме всички, естествено, да се интересуваме кой, какво и как направи по това дело, продължило няколко години, люшкащо се между невинен и виновен. Моля Ви за още малко търпение. Недялко Недялков и Асен Рашков, имате ли въпроси към говорителя на СГП?

АСЕН РАШКОВ: Това, което разбрах от прокурор Кръстев, че всъщност на този етап няма други доказателства, освен твърденията на Васил Божков за това, че са давани подкупи на Владислав Горанов и Бойко Борисов. Така ли е това?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Може би днес ще се разбере дали има и други доказателства освен свидетелските показания на господин Божков.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА Ще научим ли за това през официално изявление на СГП, дали Васил Божков е прибавил реалистични доказателства, както се наричат годни съдебни доказателства или просто продължава с публицистиката и писане на романи? 

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Предполагам, че на по-късен етап едва ли в рамките на днешния ден, тъй като в зависимост от това, което е изложил като показания господин Божков, неговите показания следва да бъдат проверени и ако в днешния ден излезем с информация какво точно е казал господин Божков, по този начин може да се повлияе на показанията на бъдещи свидетели и не е редно да се прави веднага след депозирането на тези показания на господин Божков.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Аз разполагам с информация, която вече излезе в информационна агенция ПИК, че Алексей Петров е разпитван по едно от обвиненията срещу Васил Божков, а именно това, което се отнася, Вие казахте, до убийства и изнасилване. Убийството предполагам, че е свързано с Манол Велев и с твърденията на някои, че Васил Божков е поръчал взрива срещу Алексей Петров през 2015 година. Така ли е? Разпитван ли е Алексей Петров по дело срещу Васил Божков?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Да, Алексей Петров е разпитан по делото, по което господин Божков има качеството на обвиняем за организатор на организирана престъпна група за извършване на убийства, изнасилвания и изнудвания.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА:Прокуратурата на какво мнение е към този етап, стои ли Васил Божков зад атентата, неуспешен тогава, но за жалост - успешен по-късно, срещу Алексей Петров или Васил Божков няма общо?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Това е преценка единствено и само на наблюдаващите прокурори, които след като приключи разследването, трябва да вземат преценка или да внесат обвинителен акт срещу господин Божков за това, че е подбудител към убийството на господин Алексей Петров през 2015 година или съответно ако доказателствата не са достатъчни, в тази част да бъде прекратено. Но това е една бъдеща преценка, която предстои.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Прокурор Кръстев, неотдавна направих по телефона интервю с генерал Атанас Атанасов, лидера на ДСБ, който ми каза: „Соня, Соня, какъв човек си ти?! Запомням ти телефона и никога повече няма да ти вдигна.“ Моля само не правете и Вие като него.

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: С всички Ваши колеги, във всички медии, общувам и при първа възможност, когато не съм отговорил на обаждане, връщам обаждане. Дори когато не може да бъде предоставена информация, поради обективни причини, с колегата Деси Петрова, която също е говорител на СГП, сме изградили такава практика и разбира се с административния ръководител на СГП и това е най-правилното, като медийна политика от страна на СГП като административна единица.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Впрочем административният ръководител на СГП госпожа Илиана Кирилова веднъж получи такова ненадейно обаждане от мен и без да идентифицира кой е, беше така добра да ми отговори на много съществени въпроси, за което ѝ благодаря. Поздравете я от екипа на ПИК! 

Последен въпрос от Асен Рашков към Вас.

АСЕН РАШКОВ: Първо прокурор Кръстев, да Ви благодаря, защото внесохте яснота по доста теми, макар позицията Ви да не позволява да кажете всичко, което знаете, но той е към теб, Соня, този въпрос от „Барселонагейт“, което разбрах аз, че всъщност дори и да има доказателства за пране на пари, заради това, че престъпление, ако има престъпление, е извършено през 2013 година, давността на това престъпление изтича тази година или вече е изтекла и обвинение не може да има. Така ли е? Правилно ли ви разбрах от разговора помежду ви?

ПРОКУРОР КРЪСТЕВ: Всъщност искането за свалянето на имунитета на господин Борисов е направено по текст от Наказателния кодекс, който към момента на искането на имунитета давността, относителната давност за наказателно преследване, е била изтекла, но новите наблюдаващи прокурори следва да извършат суверенна преценка дали не се касае за състав на същото престъпление, който е по-тежко наказуем и дали и за този по-тежко наказуем състав не е изтекла относителната давност.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: Благодаря Ви, прокурор Кръстев! 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%