ПРОКУРОР ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА НЗОК: 27 ДУШИ, НА КОИТО Е ИЗДАДЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПРЕГЛЕД ОТ ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ, СА БИЛИ МЪРТВИ КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ 

Автор: 5 GmediA 09:16, 31 август 2023

Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив. Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лева. Много от пациентите по документи нямат никакви увреждания.

„27 от хората, на които е издаден протокол за преглед от лекарска комисия, са били мъртви към този момент. Събирали са база от данни с хора, които имат нужда от такива помощни средства, по най-различни начини. Ние сме установили тази дейност в период от една година. Разследването по делото продължава с много сериозни темпове”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

„Беше подаден сигнал от Районна здравна инспекция - Пловдив. Незабавно предприехме действия, образувахме досъдебно производство. Разпитахме множество свидетели и се установи, че в действителност това е така. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на собственика на медицинския център”, посочи Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

„Собственикът на медицинския център е и собственик на двете фирми, които търгуват с помощни средства. И на тези фирми са изпратени от Касата 815 хил. лв. по издадени протоколи от лекарски комисии, които той е назначил”, поясни Пехливанов.

В позицията на НЗОК се казва, че през април 2023 г. са изготвили доклад-анализ, изпращани са писма и сигнали до министерство на здравеопазването, във връзка с дейността на МЦ „Медлайф”. От страна на Касата и РЗИ са поискани проверки.

От другата страна пример за хора, които имат нужда, но не получават помощни средства е майката на Красимира Русанова. „Края на юни месец на майка ми предстоеше да бъде изписана от неврологичното отделение на болницата в гр. Левски, с напълно парализирана лява страна. Казаха ми, че за да мога да кандидатствам и да получа помощни средства тя трябва да се яви на ТЕЛК комисия, при вече налични 76% инвалидност. След което да подам документи и евентуално да ми бъдат отпуснати помощни средства”, разказа Русанова.

„Пациентските организации напирахме да се промени системата, защото в социалните институции няма медицински лица, които да разчетат нашите диагнози” , заяви Павлина Григорова, представител на пациентска организация.

В студиото на „Здравей, България” темата коментира Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.
„Става въпрос за една много сложна система, съставена от много фактори. Когато се измести центъра ѝ винаги се печели или се губи нещо. Ако затегнем контрола, което явно е необходимо в момента, защото става въпрос за злоупотреба с една много сериозна сума, това би забавило изключително много издаването и достигането до тези изделия”, заяви Тонев.

„Има две институции РЗИ – Пловдив и Здравната каса, които са хванали процеса в моментът, в който са се натрупали достатъчно данни. Трудно могат да се хванат нещата от първия възможен момент, защото става въпрос за страшно много пациенти и документи”, поясни още съветникът на министъра.

По отношение на промяна в законодателството, Тонев каза, че от миналата година тази дейност е прехвърлена от министерството на труда и социалното развитие към НЗОК. Точно защото тя има доста по-сериозни контролни механизми. 

Тагнато в: НЗОК

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%