ДИМИТЪР ЦАНЧЕВ Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ КЬОВЕШИ?! НОТАТА ДОШЛА ОТ СОФИЯ

Автор: 5Gmedia , 17:42, 23 февруари 2019

Постоянният представител на България към Европейския съюз, посланик Димитър Цанчев, е най-вероятно българинът, гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Гласуването беше на 21 февруари, във формата КОРЕПЕР 2, в който участват 22 държави-членки.  В този формат, на първоначалния етап на процедурата за избор, гласуват не евродепутатите, а специалните представители – посланици в ЕС на отделните държави.

Вотът беше таен, а от представителството на ЕС в София отказаха информация за предпочитанията на гласувалите.

Специално за 5GMedia, наблюдателят на избора за главен европрокурор, журналистът Владимир Береану коментира, че това в никакъв случай не е самодейно гласуване, волята за него е дошла от София. Посланик Цанчев на място е заявил това, което е мнение на правителството тук.

На 21 февруари, изненадващо, смятаната за фаворит Кьовеши се класира на второ място след френския прокурор Жан Франсоа Бонер. Политически анализатори провидяха в резултата задкулисни совалки на румънската власт, която прави всичко възможно да не допусне Кьовеши до поста главен обвинител на ЕС. Трети в надпреварата остана германецът Андрес Ритер. Интрига в избора внася и въпросът: при кого ще отидат гласовете, дадени за Ритер, след отпадането му.

Още в деня на първоначалното гласуване, Береану прогнозира, че на следващ етап от процедурата българските депутати ще са против Кьовеши. Причината: тя е непримирима към корупцията и отлично запозната с корупционните схеми и в Румъния, и в България.

Като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, Лаура Кьовеши повдигна обвинения на хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

Затова в момента властта в Румъния полага големи усилия да провали Кьовеши.

Същевременно в осемте най-големи градове на Румъния, съдиите и прокурорите излязоха вчера в стачка-протест, което практически спря съдопроизводството в северната ни съседка. Както вече ви съобщихме, причината е, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер въведе чрез извънреден указ на правителството структурата Супер прокуратура.

Структурата е подобна на нашата Специализирана прокуратура, чието създаване мнозина политици и анализатори определят като противоречащо на българската Конституция.

Последни новини

Общо гласували: 51

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
50 гласували / 98.04%
Не
1 гласували / 1.96%
Нямам отношение
0 гласували / 0%