ВАСИЛ ВЕЛЕВ: ПОПУЛИЗМЪТ ВЛАСТВА У НАС. ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА БАВНИЯ НИ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ 

Автор: 5 GmediA 11:06, 4 септември 2023
Източник: Дивидент.бг

Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното изплащане на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от 100 служители. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това е наплъно ненужно регулиране и лицемерие". 
 
Той коментира и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 933 лева от началото на следващата година. 
 
"Има прекалено вторачване в минималната работна заплата. Тя трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив сектор". 
 
Васил Велев прогнозира и много по-ниска от предвидената събираемост на приходите в бюджета до края на годината. 
 
"Ние предупредихме, че приходите се планират твърде оптимистично, предвид забавянето на икономиката. В индустрията имаме спад около 10% вече няколко поредни месеца. Това няма как да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме неизпълнение на приходите. Ако приемем, че със същото темпо ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме ръст от 4.5, вместо от 7.5 млрд. лв. За да го компенсираме, някои разходи не трябва да се изпълнят и пак ще се прибегне до капиталовите, което пък ограничава растежа. Такова поведение подхранва инфлацията". 
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал смята, че и при бюджета за следващата година пак ще се прибегне до оптимистични прогнози, за да се вкара в търсения дефицит от 3%.
 
"Без да се направят нужните реформи. Те не биха били популярни и ще засегнат част от гласоподавателите. Популизмът властва у нас. Това е причина за бавния ни растеж". 
 
Европа също върви надолу, отбеляза той в предаването "Преди всички". 
 
"Германия и Италия - най-големите ни търговски партньори, също буксуват. Забавянето на европейската икономика няма как да не се отрази, но ние привнасяме и наши предпоставки".   
Тагнато в: Васил Велев

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 87.5%
Не
1 гласували / 12.5%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%