БЛИЗО 2,6 МИЛИОНА ЛЕВА ЗАБАВЕНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ СА ИЗПЛАТЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА 

Автор: 5 GmediA 11:08, 5 септември 2023

Близо 2,6 милиона лева забавени възнаграждения са изплатени за първите седем месеца на годината след намесата на Инспекцията по труда, информираха оттам, предава БНР.

За този период са констатирани близо 15 000 различни нарушения, свързани със заплащането на труда, като голяма част от тях се отнасят именно до задължението на работодателите да начисляват и да плащат навреме заплатите на работниците си. Инспекцията започва засилени проверки, насочени към гарантиране на изплащането на трудовите възнаграждения.

Във фокуса на вниманието на трудовите инспектори ще бъдат работодатели, за които в предишни проверки е установено, че бавят изплащането на заплати. Нарушенията, свързани със забавени възнаграждения и обезщетения, са основание за отстраняване на участници от обществени поръчки, но законът предвижда те да бъдат отстранени, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в обществената поръчка може да получи удостоверение за липса на нарушения.

Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията "Инспекция по труда", установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление. 

От 2018 година Инспекцията по труда получи правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне една трета от работниците и служителите. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работещите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания.

От началото на 2023 година Инспекцията е подала 12 искови молби за иницииране на производства по несъстоятелност. По три от делата е открито такова производство, две от дружествата са обявени в несъстоятелност, а една искова молба е оттеглена, тъй като работодателят е платил трудовите възнаграждения на служителите си. 

Тагнато в: заплати

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
17 гласували / 70.83%
Радостин Василев
4 гласували / 16.67%
Ваня Григорова
2 гласували / 8.33%