ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСИЛЯТ ПОЛИТИКИТЕ НА ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА

Автор: 5 GmediA 11:59, 9 септември 2023
Източник: Пресслужбата на президента

В системата на здравеопазването у нас трябва да се засилят политиките, насочени към превенция и профилактика на хората. Намирането на баланс между тези мерки и ефективното болнично лечение трябва да залегне в здравния модел, за да се подобри качеството на живот на българите. Това заяви президентът Румен Радев днес по време на среща на „Дондуков“ 2 с Регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге.

Двамата споделиха общата позиция, че качественото здравеопазване следва да бъде основен приоритет на всяко правителство. Президентът Румен Радев и д-р Ханс Клуге отбелязаха необходимостта от повишаване на качеството на болничните грижи, модернизиране на медицинската апаратура и подготовката на здравните работници.

Румен Радев посочи, че в проектите, заложени от служебното правителство в Плана за възстановяване и устойчивост, са залегнали мерки за внедряването на съвременни технологии в системата на българското здравеопазване, за ранна диагностика, профилактика и достъпна медицинска помощ. Държавният глава открои проекта за създаването на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), създаването на регионални центрове, където стабилизираните пациенти да получават адекватна грижа, за да се предотврати инвалидизация, както и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна.

Насърчаването на физическата активност на гражданите чрез политики и личен пример като превантивна мярка също беше обсъдено по време на срещата. Д-р Ханс Клуге посочи като добър пример в тази насока кампании като „Спортувай с президента“, която се провежда по инициатива на българския държавен глава.

Тагнато в: Румен Радев , СЗО

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%