СЕМЕЙСТВА НА ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ РАЗГОВАРЯХА С МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО. ИСКАТ СРЕЩА И С БОРИСЛАВ САРАФОВ 

Автор: 5 GmediA 17:13, 11 септември 2023
Източник: БГНЕС

Семейства на жертви на загинали по пътищата искат да се срещнат с временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, предаде БГНЕС.

В рамките на днешния ден роднини на загинали на пътя бяха приети от министъра на правосъдието Атанас Славов, с когото обсъдиха теми, свързани с бързината на наказателния процес, бързината на експертизите, размера на присъдите, отнемането на свидетелствата за управление на МПС и бързината на кръвните проби.

Министърът даде заявка, че Министерство на правосъдието и другите отговорни институции ще обсъдят конкретни законодателни инициативи.

Цялото общество дължи освен съчувствие и извинение, респект и признателност на родителите на жертвите заради това, че са се ангажирали да решат един обществен проблем. Обсъдихме с близките няколко теми, които са от компетентността на МП и други институции, каза Атанас Славов след срещата.

Участник в срещата беше Петя Иванова. Тя е доведена майка на Васко, убит на 18 ноември 2020 г. на пътя.

„Нашите деца вече ги няма. Борим се за промени, за да можем да спасим живите деца и родителите им да не минават през този ад, през който минаваме ние. Има много проблеми и те са целокупни. Всяко едно министерство трябва да свърши своята част. Този ад по пътищата да спре. Няма да спрем борбата си и се надяваме нещата да се променят”, каза още Иванова.

Министър Славов информира, че предшественикът му Крум Зарков е възложил анализ на тежките престъпления и се очаква той да бъде готов и представен през месец октомври.

"Въпросът, който стои пред нас е въпрос не просто на превенция, не просто на наказване на извършителите и то справедливо наказание в разумен срок, а е в някакъв смисъл въпрос на цивилизованост – дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Въпросът с цивилизоваността трябва да бъде решен от институциите, самото общество, от образователната система. Това е нещо, с което всички ние трябва да сме ангажирани", смята Славов.

Веднага след разговора в сградата на Министерство на правосъдието, родителите на загинали по пътищата се насочиха към Съдебната палата, за да внесат молбите си за среща с Борислав Сарафов.

„Тъй като имаме множество молби до Сарафов, на които отговор нямаме, сега всеки един родител по отделно ще входира такава молба за среща с него, защото имаме много проблеми с прокурорите”, обясни още Петя Иванова. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%