ГОВОРИТЕЛЯТ НА СГП: МЯРКАТА "ДОМАШЕН АРЕСТ" НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ПО "ХАЗАРТНОТО ДЕЛО", ПО КОЕТО ОБВИНЯЕМА Е И СЪПРУГАТА МУ ЕЛЕНА ДИНЕВА 

Автор: 5 GmediA 13:39, 12 септември 2023
Източник: Труд
"Мярката "домашен арест" е наложена на Васил Божков по т.нар. "хазартно дело". До този момент в Софийска градска прокуратура не са постъпвали никакви молби или документи за проблеми със здравословното му състояние", това обясни пред ПИК говорителят на Софийска градска прокуратурата Десислава Петрова.

"Общо три са делата, по които той е обвиняем. По хазартното дело той е обвинен за ръководене на ОПГ и тук е с мярка за неотклонение "домашен арест" с електронна гривна, която се равнява на "задържане под стража". По делото за убийствата и изнасилванията има забрана да напуска България. По третото дело за културните ценности и пране на пари той е с мярка "парична гаранция" от 1,5 млн. лв.", каза още тя.

По думите на Десислава Петрова, докато мярката "парична гаранция" се обжалва, обвиняемият може да не я внася. Такава жалба е внесена и се очаква решението на съда.

"Няма законово понятие "защитен свидетел". Има понятие "защитено лице" и тъй като Васил Божков е свидетел по едно друго дело, той може да бъде "защитено лице", но не му е предоставена защита и в този смисъл не е защитен свидетел. Назначена е охрана на него и семейството му, тъй като е изразил безпокойство за себе си и близките си", каза още прокурорът от СГП.

"Няма споразумение с Васил Божков за "защитено лице" и не му е предоставена защита по този закон", обясни магистратът. По думите й той има качеството на свидетел по едно дело, но това не влияе на качеството му на обвиняем по другите три дела.

"Божков беше разпитан като свидетел незабавно, след като се върна от Дубай. Става въпрос за случая, по който се твърди, че той е давал нерегламентирано подкупи във връзка с уреждане на неговата хазартна дейност", поясни Десислава Петрова.

"Работата всички дела продължава. Съпругата му Елена Динева е обвинена за участие в ОПГ в т.нар. "хазартно дело". Има доказателства, че тя е член в тази група", разкри говорителят на Софийска градска прокуратура.

"По делото за атентата срещу Иван Гешев продължава да се работи активно. Информацията е в голям обем, все още няма заподозрени", каза Петорва и уточни, че продължава работата и по убийството на Алексей Петров, като и там все още няма обвиняеми.

Тагнато в: Васил Божков

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%