МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА Е НА КРАК ЗАРАДИ СИГНАЛ ЗА ДРОН С БОМБА КРАЙ СЕЛО ТЮЛЕНОВО

Автор: 5 GmediA 08:59, 18 септември 2023
Източник: Снимки: Радослав Русев

Дрон с неизвестен произход и, по непотвърдена информация, с взривно устройство е открит на брега на с. Тюленово. Той е видян случайно късно снощи.

Не е ясно как дронът се е озовал на брега - дали е паднал от въздуха или е изхвърлен от течението. Няма информация и за собствеността на безпилотната машина. Подаден е сигнал към 112. Районът е отцепен.

 

Мъжът, подал сигнала и направил снимките на дрона, Радослав Русев обясни в ефира на "Денят започва", че почти 12 часа по-късно няма основно разследване на случая.

"Видях самата бомба върху дрона, която е залепена с тиксо към него. Тя се вижда много ясно на снимките. Сигналът е подаден в 21.40 снощи. До момента няма кой знае каква реакция на сигнала ми, освен че пътят към залива на Тюленово е затворен. Вече десет, единадесет часа изчакваме някакъв сапьор да се потопи предполагам, за да се случи нещо", каза Радослав Русев.

Кметът на община Шабла Мариян Жечев обясни, че се изчаква пристигането на екип от Министерството на отбраната.

"Снощи към 21.30 ч получих обаждане, че има подобно съоръжение, изхвърлено от вълните. От 22.10 ч снощи районът е отцепен. Действията в този момент са разпореждане за отцепване на района, за да опазим живота и здравето на хората, които живеят в района до идване на органите на Министерството на отбраната", заяви Жечев.

На въпрос ясен ли е произходът на дрона кметът на Шабла коментира, че "по това, което се вижда от далеч е, че е от тези, които се използват във войната в Украйна".

Дронът се намира непосредствено до лодкостоянката на селото.

Специализиран екип от Военноморските сили ще извърши разузнаване и обезвреждане на предмета, открит в Тюленово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипът, в състав от петима военнослужещи, е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Тагнато в: Дрон , бомба

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 87.5%
Не
1 гласували / 12.5%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%