МИНИСТЪР ГВОЗДЕЙКОВ: ОПРЕДЕЛЕНИЕТО "ТЕРОРИСТИ", КОЕТО ПРЕМИЕРЪТ НИКОЛАЙ ДЕНКОВ ДАДЕ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДОНЯКЪДЕ Е УДАЧНО 

Автор: 5 GmediA 10:13, 18 септември 2023
Източник: бТВ

„В Черно море отдавна се извършват маневри от страна на руската федерация. Съвсем наскоро те блокираха и икономическата зона в Черно море, което доста затрудни корабоплаването, ограничи възможностите за развиването на икономическа дейност, превоз на товари по море. Проблемът с темата внос на украинско зърно пак тръгва като пропаганда от страна на руската държава. Износът на зърно през Черно море е значително ограничен, да не кажа забранен“. Това коментира пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

„Зърнопроизводителите генерират приход от 10 млрд. лева и правят печалба от 2,5 млрд. лева, когато е разрешено. През 2021 година тези цифри са по-малки, което означава, че има покачване. Знаете, че служебното правителство всъщност налага тази забрана чрез искане от Европейската комисия и те не го правят случайно. Знаете, че служебното правителство доста стриктно изпълняваше заветите на Руската федерация. Този процес днес има доста сериозен политически оттенък, който цели дестабилизация. Опитват се да дестабилизират ясната посока, която България има и ясните цели – тези, които пълнят Черно море с дронове, с бомби. Тези, които затрудняват корабоплаването в Черно море“, посочи министър Гвоздейков.

Според него определението „терористи“, което премиерът Николай Денков даде на зърнопроизводителите донякъде е удачно.

„Когато поканиш тези хора на преговори, а те откажат и се държат като малки деца и на инат, означава, че те не искат диалог с отсрещната страна и разрешаване на проблема, а конфронтация“, посочи транспортният министър.

„Има решение на Народното събрание, има решение на Европейската комисия и то трябва да бъде спазено. България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно, тук става въпрос за осигуряване на по-бързия експорт към страните, които имат нужда от този продукт – като тези от Централна и Северна Африка. Българската държава ще спечели и не малко от ДДС от внос. Неглижира се истината и се опитват да правят пропаганда. Правителството няма да се откаже от тази забрана“, заяви министър Гвоздейков.

Той коментира и намерения дрон с взривно устройство край Тюленово.

 

„Има координация между отделните министерства. МВР е отцепило терена. Министерство на отбрана е организирало екипи от военноморски сили, които трябва незабавно да обезвредят взривното устройство и да направят някакво разследване как се е случило това. Ще свикам незабавна среща с морска администрация и ще коментираме в синхрон с Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи какви мерки трябва да бъдат предприети оттук нататък за безопасността и спокойствието на гражданите“, каза министърът на транспорта.

Според него действията на Русия в Черно море ограничават корабоплаването, работата на пристанищата, стокообменът, пречи на икономиката и туризма. 

"Има доста негативни последствия и трябва да има сериозен европейски отговор. Колкото по-бързо станем част от Шенген, толкова по-защитени ще бъдем като външна граница", заяви Гвоздейков.

 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%