ПЛАМЕН АБРОВСКИ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ЕК ЩЕ ПОБЪРЗА ДА ИЗГОТВИ СПОРАЗУМЕНИЕТО С УКРАЙНА, ЗА ДА ВЪВЕДЕМ КВОТИТЕ  

Автор: 5 GmediA 11:15, 19 септември 2023
Източник: БГНЕС

Пламен Абровски пред Соня Колтуклиева: за хода на протестите и за изявлението на министър Кирил Вътев, че Европейският съюз щял да глоби България, ако не отмени забраната за внос на зърно от Украйна.

В момента протестиращите са спрени в подстъпите към София, по решение на полицията, не знам защо - след като протестите се разрешават от Столична община. Тракторите се събират в Долни Богров; в 3 часа̀ следобед възнамеряват да тръгнат към София.

Кирил Вътев говори глупости. Защо? Защото Европейският съюз действа като едно цяло. Когато през април служебният кабинет на България наложи едностранна забрана за внос (след Полша), Европейската комисия не ни санкционира, понеже това означаваше да настрои срещу себе си геополитически и да стартира процеси, които не са нужни никому.

По принцип, нито една държава-членка няма право сама да налага забрани. Търговската политика е на ЕС като цяло, за да може да се спазят основните му принципи за свободно придвижване на стоки, хора и капитали. Така че ние нямаме право едностранно да налагаме каквито и да било забрани.

Кирил Вътев щеше да бъде прав, ако беше казал, че ние не можем да наложим забрана, тъй като ЕК ще ни санкционира. Но Комисията нямаше как и за какво да ни санкционира, ако не бяхме вдигнали вече наложената забрана в 5 държави-членки.

Това решение, което Народното събрание прие, беше изключително безсмислено. То беше, за да покаже на някой нещо и за да се използва България във външнополитически план за пореден път като отстъпник.
Румъния е удължила срока на забраната. Евала им!
Доколкото знам и Полша я е удължила.

Според мен, ЕК ще побърза да изготви споразумението с Украйна. За да можем да въведем всички тези квоти, за които напоследък се говори, трябва да има споразумение на ниво ЕС. В момента е такава каша, защото никой в Брюксел не обмислил и е предвидил какво точно ще стане.

Защо Кирил Петков и Деница Симеонова са отишли в Европейския парламент?! Там се спазва йерархия. Те са обикновени депутати, нямат мандат да представляват България, да водят разговори и да влияят на решения. От друга страна, ЕП хептен няма правомощия спрямо търговията с Украйна.

Тагнато в: Пламен Абровски

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%