ЕВРОКОМИСАРЯТ ИВАНОВА И ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ: ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА СТОЯТ НА ДНЕВЕН РЕД

Автор: 5 GmediA 10:55, 28 септември 2023

"В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г. Работим затова всеки ден. Голяма част от тези усилия са по дипломатически път, тъй като не винаги шумът и гласността помагат при този тип усилия", заяви Николай Денков след среща с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Позицията на ЕК е, че България и Румъния отговарят на критериите за членство и активно допринасят за по-доброто функциониране на Шенгенската система. Целта е това да се случи до края на тази година, подчерта Иванова.

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката.

"България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на ПВУ", каза българският премиер.

"Плащанията по Плана са извършват въз основа на изпълнени ключови етапи и цели. Колкото по-бързо тези мерки бъдат изпълнени от българското правителство, плащането ще се случи, надявам се до края на тази година, над 724 милиона евро е заявката за второто плащане. Важно е българската страна да изпълни тези ангажименти", подчерта Илиана Иванова.

По думите му на срещата са обсъдени приоритетите на българското правителство.

"Как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България", допълни Денков.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

"Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова.

На въпрос на БНТ българският еврокомисар отговори, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

"Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита така регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия", добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

"Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели", заяви Денков.

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
7 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Все още не съм решил/а
0 гласували / 0%