ТЕОДОРА ИГНАТОВА, КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА С. ПАВОЛЧЕ: ИСКАМ РОДНОТО МИ СЕЛО ДА СТАНЕ ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА ЖИВЕЕНЕ И ЗА ТУРИЗЪМ

Автор: 5 GmediA 10:45, 4 октомври 2023
Източник: Личен архив

Теодора Игнатова иска да бъде избрана за кмет на село Паволче. Ето какво разказва тя пред 5GMedia:

Г-це Игнатова, рядкост е в България 23-годишен млад човек да се кандидатира за кмет. Какво Ви мотивира?

Нека започнем оттам, че Паволче е селото, в което съм израснала. Баба и дядо живеят  тук и съм прекарала голяма част от живота си при тях. В селото съм създала много приятелства, а също така съм изградила и прекрасни отношения с живущите. Знаем, че Паволче е село с богата история и невероятна природа, както и че е заобиколено от много природни и културни забележителности. Разположено е в подножието на Врачанския Балкан под връх Околчица в непосредствена близост до град Враца и това е една от причините през последните години хората да идват да живеят тук.

Моят мотив за кандидатстване за кмет идва от вярата ми, че с младежкия ентусиазъм, иновативни идеи и ангажираност към нашето общо бъдеще можем да направим селото ни по-добро място за живеене. Вярвам, че младите хора трябва да бъдат активни членове на общността и да участват в процесите на управление, за да се осигури представителство на интересите и нуждите на младите граждани. Имам много идеи, както и пълната подкрепа от г-н Калин Каменов, които вярвам, че могат да допринесат за благосъстоянието на селото и нашата общност като цяло. Това ме мотивира да се кандидатирам и да работя усилено за постигането на тези цели.

Какво искате да направите за своите съселяни?

Искам да направя много неща за своите съселяни и за развитието на село Паволче. Да започнем от подобряване на инфраструктурата. Ще работя за подобряване на пътищата, осветлението, изграждане на тротоари  в селото. Това смятам, че ще подобри живота на хората и ще създаде по-добри условия за живот.  Ще се работи за изграждане на видеонаблюдение, което да осигури спокойствие на живущите.

 Подобрение на социалните услуги- подобряване на достъпа до здравеопазване, социални услуги и културни събития за всички паволчани, особено за най-уязвимите членове на общността. И не на последно място - зелени и устойчиви инициативи: ще се стремя към насърчаване на екологични практики и зелени инициативи, като рециклиране и опазване на околната среда в района ни.

Как искате да промените родното си село?

Искам  родното ми село да придобие европейски  вид,  имам голямо желание да направя селото по-привлекателно за живеене и за туризъм. Имам идеи за развитие на туризма като възможност за икономически растеж. Ще работя за запазване и възстановяване на историческите и културни забележителности в селото, както и за организиране на събития и фестивали, които да привличат туристи. По мое мнение, туризмът може да стимулира икономическото развитие на селото, като създава нови работни места и подпомага местните предприемачи. Ще се стремя към създаването на условия, които да насърчават инвестиции в туризма и свързаните с него индустрии. Туризмът може да спомогне за укрепване на общността, като включи местните жители в този процес и създаде възможности за тях да споделят своята култура и традиции с посетителите. Така че, да, искам да видя село Паволче превръщайки се в туристическа дестинация, която не само привлича гости, но и подобрява качеството на живот на местните жители и да поддържа устойчиво развитие в областта на туризма.

Според Вас, в какво се изразява Вашето предимство пред конкурентите Ви?

Моето предимство пред конкурентите ми се изразява в младост и ентусиазъм. Като 23-годишен кандидат, аз ще принеса младежки ентусиазъм и иновативни идеи в политиката. Вярвам, че младите хора имат важна роля за бъдещето на общностите и съм готова да се ангажирам активно и да работя усилено за подобрение на селото. Както смея да твърдя – „Младостта ми не е пречка, а предимство.“ Моето образование и опит ме подготвиха да разбирам и да решавам сложни проблеми, свързани с управлението на общността. Съчетавам теоретични знания с практически умения за ефективно управление. Работила съм преди за селото, ще работя и сега, но на много по-високи обороти. Няма как да не смятам за мое голямо предимство и подкрепата, която ми дава г-н Каменов. Той и неговият екип, не само ми гласуваха огромно доверие, но и ме увериха, че ще стоят зад мен във всяка моя инициатива.

Завършили сте математическа гимназия, следвала сте финанси, работите като счетоводителка - как ще “вържете” бюджета на Паволче? Къде ще търсите пари за развитието му?

Завършила съм средното си образование в профилирана природоматематическа гимназия “Акад. Иван Ценов” гр. Враца. Висшето си образование завърших в УНСС  Бакалавър „Икономика на човешките ресурси“, а в момента следвам магистър “Финансов мениджмънт”. Това ми предоставя специфични умения и знания по отношение на финансовия управленски процес. За да "вържа", както Вие казвате, бюджета на Паволче и да намеря средства за развитието му, бих предприела анализ на текущите финансови ресурси. Първо бих провела подробен анализ на текущите финансови ресурси на селото, включително бюджета и приходите. Този анализ би ми дал представа за наличните финансови възможности. Идентификация на външни източници на финансиране е също важна стъпка Ще разгледам възможностите за привличане на финансова подкрепа от външни източници и сътрудничество с бизнес сектора или обединения на граждани и участие в Европейски програми. Ще проуча възможностите за рационализиране на разходите на село Паволче, като търся ефективни начини за управление на ресурсите и оптимизация на разходите. Важно е да се подчертае, че бюджетното управление изисква добро планиране и контрол. Ще изисквам прозрачност и отчетност в управлението на финансите на селото, за да се гарантира ефективното използване на ресурсите в полза на обществото.

***

Теодора Игнатова е на 23 години, родена в град Враца, неомъжена. Завършила е средното си образование в Профилирана Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Ценов” -гр. Враца. Прекарала е по- голямата си част от живота в с. Паволче.

Наскоро е завършила висше образование бакалавър “Икономика на човешките ресурси” в УНСС, а в момента учи дистанционно магистратура - “Финансов мениджмънт” в същия университет.

Работи като счетоводител в частна фирма.

За периода 2019г. - 2020г. е работила в НЧ “Фар 1930” с. Паволче в лятната работа с деца.

Има сестра на 21 години, която учи медицина в СУ.

***

Село Паволче се намира на 3км от град Враца в подножието на Врачанския Балкан. Селото е известно с така наречения бигор- шуплест варовик и по реката, която извира от връх Вола е имало много воденици.

Известни забележителности около селото са водопада Шопката, скални образувания “Альоша”, скално образование “Слончето”,  скалата “Янчова чукала”, която изобразява седнал човек с гръб към масата; пещерата “Пчелешка дупка”, Римския мост и др. Името на селото идва от многото вълчета, които са се въртяли наоколо и хората като ги видели казвали “ па вълче” или “пак вълче” и именно от тук идва и името на селото.

В района съществува тракийски могилен не-кропол. В една от могилите “Копана могила” е открито погребение на тракийски воин и неговото въоръжение. Среща се с днешното си име в един от най-ранните османски документи от 1430 г. В първите векове на робството част от жителите били войнагани, които отглеждали в Ца­риград султанските коне.

Църквата „ Св. Иван Рилски" е построена през 1932 г. В двора й се намира паметник на загиналите във войните и при злополуки. Два са курбаните, които се поддържат в Паволче: на „Св. Илия" - против градушка и на храмовия празник „Св. Иван Рилски" за здраве.

Селото е свързано с похода на Ботевата чета и тра­гичната гибел на трима четници при Вайо — наречен от местните след случката Кървавия камък. На мястото при реката през 2009 г. е поставена паметна плоча и всяка го­дина по време на Ботевите чествания ученици и читалищни дейци поднасят цветя.

Снимки на с. Паволче: Кристиdн Войнов

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%