МИНИСТЕРСТВО НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ УСТАНОВИ ЛИПСИ НА "ИНФОРМАЦИОННИ АКТИВИ" В МАШИНИТЕ, С КОИТО ЩЕ СЕ ГЛАСУВА 

Автор: 5 GmediA 16:18, 20 октомври 2023
Източник: БНТ

Една седмица преди провеждането на местния вот са установени липси на „информационни активи“ в машините, с които ще се гласува. Тези липси са установени при удостоверяване на съответствието на машините, предаде агенция БГНЕС, която се позовава на писмо изпратено до председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до председателите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Репортерът от агенцията подчертава, че писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното управление.

При внимателния преглед на т.нар. Техническо устройство за машинно гласуване /ТУМГ/, което ще бъде използвано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., са установени редица липси:

-машините за гласуване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

-флашките не съдържат необходимата за извършване на удостоверяване информация;

-липсват одобрени образци на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

-не са получени тестови данни в реален образ на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат използвани на изборите на 29 октомври 2023 г.

Посочените по-горе активи трябва да бъдат предоставени възможно най-бързо от ЦИК, предвид съкратените срокове за удостоверяване на съответствието.

От ЦИК съобщиха, че всички технически пособия са предоставени на Министерството на електронното управление.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%