АНТОН ХЕКИМЯН: ЗАПЛАТИТЕ В СЕКТОР "КУЛТУРА" В СТОЛИЦАТА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ С ОЩЕ 20%

Автор: 5 GmediA 11:08, 23 октомври 2023
Източник: ГЕРБ

Повишаване на заплатите в сектор "Култура" в столицата е изключително важно и съм убеден, че това може да се случи. Предвиждаме увеличение с още 20%. Приоритетите в програмата за развитие на културната дейност  са продължение на направеното до момента. В Столична община бюджетът за култура е по-голям от този на национално равнище. В София бюджетът за култура е 3,4%, а в държавата е 0.4%. Това показва отношението към сектора. Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян, който разговаря с представители на културната общност.
По думите му инвестициите в културна инфраструктура са изключително важни. "Ще завършим ремонта на театър "София", който става много хубав. Ще намерим и нов дом за театър "Възраждане", който сега работи на много малко пространство в сградата на Столичната библиотека. А сградата на библиотеката ни трябва да бъде реставрирана за своята 100-годишнина“, каза Хекимян. Той обясни, че културата не трябва да е концентрирана само в центъра и затова планира изграждането на два културни дома в най-големите райони "Люлин" и "Младост".  Нова многофункционална зала, в която да има и модерни места за култура, ще бъде изградена в близост до Централна гара. „Това е начинът да променим напълно облика на този район – с целенасочени инвестиции и промяна на средата“, обясни Хекимян. Той подчерта, че Столична община е създала най-успешния модел за подкрепа на културния сектор и творците – това е програма „Култура“. „Планираме да разширяваме дейността, включително и с нови фестивали, които да привличат нови публики – както софиянци, така и гости от чужбина".
"Аз съм човек, който обича да ходи на театър, да гледа филми, да ходи на концерти. С много от вас сме се срещали покрай работата ми на журналист и сме си подавали ръка в трудни моменти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние трябва да работим за запазване на своя дух и наследство", добави Антон Хекимян.
,,Предстоят ни няколко важни неща. Първото е, че ангажиментите към сектор „Култура“, които сме поели, ще продължат да се случват с Антон Хекимян. Той е човек, в който е заложено не само да обещава, но и да работи нещата реално да се случват. Аз съм убеден, че той няма да изостави сектора. Със сигурност ще продължи да се разширява финансирането на независимите проекти. Тук говоря и за откриването на нови зали и сцени, на които да се представят независимите творци”, заяви кандидатът за общински съветник Мирослав Боршош.
На срещата присъства и евродепутатът Андрей Новаков.

Тагнато в: Антон Хекимян

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%