МИНИСТЪРЪТ НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ: СИГУРНОСТТА НА НАСТОЯЩИЯ ВОТ СЕ ГАРАНТИРА ОТ СЛЕДНОТО - МАШИНИТЕ НА ПРАКТИКА РАБОТЯТ КАТО ПРИНТЕРИ 

Автор: 5 GmediA 14:21, 27 октомври 2023
Източник: Капитал

На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, предаде БГНЕС.

Йоловски даде извънреден брифинг, след като "Има такъв народ" оповестиха в парламента, че според доклад на ДАНС има злоупотреба с машините за вота. Незабавно бе свикан извънреден Председателски съвет, а всички лидери на ПГ в парламента взеха отношение по темата.

Йоловски и вицепремиерът Мария Габриел също ще присъстват на Председателския съвет.

Министърът на електронното управление отхвърли твърденията за готвена манипулация на машинното гласуване в неделя.

Сигурността на настоящия вот се гарантира от следното – машините на практика работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие, ЦИК и преди това СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите, заяви Йоловски.

Той защити заместника си Михаил Стойнов, на когото лично е възложил още през септември функциите да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%