ЦИК: АКО НЕ ПОЛУЧИМ ТАЗИ ВЕЧЕР ПИСМО ОТ МИНИСТЪР ЙОЛОВСКИ, САМИ ЩЕ РЕШИМ ДА СЕ ПРЕМИНЕ САМО КЪМ ГЛАСУВАНЕ С ХАРТИЯ 

Автор: 5 GmediA 17:42, 27 октомври 2023
Източник: БНТ

“Законът казва, че когато не са удостоверени софтуерът и самия тип устройство, ЦИК взима решение за преминаване към гласуване с хартия. Така е според член 213, ал. 5. Ние чакахме сутринта това писмо, не сме го получили и продължаваме да го чакаме и имаме уверение, че ще дойде до известно време. Всичко е в ръцете на министър Йоловски, който се оправдава в момента със заместник-министъра Йотов, че той нищо не знаел и т.н., но министърът не си дава сметка, че той е държавният орган и може да направи абсолютно всяко едно действие, предвидено по закон и без заместник-министъра.
Ако не получим писмо от министъра, сами ще го вземем това решение, защото в последния възможен срок не сме получили информация за това приключил ли е процесът за удостоверяване. ЦИК имаме право да вземем такова решение, защото не е изпълнен законът – не сме получили информация от Министерство на електронното управление, че е приключил този процес.
Крайният срок е преди да тръгнат машините. Машините обикновено тръгват след 12 часа тази нощ. Винаги така е било – в полунощ са тръгвали машините.
Ние имаме уверение, че ще дойде такова писмо, ако не дойде, някъде след 8 часа вечерта ще го вземем това решение.
Ще се вземе решение – на основание член 213, ал.5 и във връзка с чл. 269 – т.нар. непредвидени обстоятелства, да се премине към гласуване с хартия.”
Това обясни пред Соня Колтуклиева член на ЦИК.
От Софийска градска прокуратура й обясниха, че се извършват процесуално-следствени действия, но прокуратурата няма да прави изявления, защото не иска да се намесва в изборния процес по никакъв начин. Разследването е предоставено на ДАНС.

Според експерти на прокуратурата не бива фокусът да се поставя върху сертифицирането, защото и сертифицираните машини могат да бъдат манипулирани.

 

Последни новини

Общо гласували: 28

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
25 гласували / 89.29%
Не
2 гласували / 7.14%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 3.57%